Biolin Blog

A fogak és a szervek kapcsolata A fogak és a szervek kapcsolata Adott fogak, adott szervhez, illetve akupunktúrás csatornához tartoznak és fordítva, a belső szerveknek is kapcsolatuk van a fogakkal. Az 1950-es években Voll, Kramer és Gleditsch, német kutatók mutatták ki, hogy kölcsönös kapcsolat van a fogak és a belső szervek között.  Tovább
Hitek és tévhitek: édesítőszerek a dietetikus szemével Hitek és tévhitek: édesítőszerek a dietetikus szemével Aki egészségtudatosan él és gondolkodik találkozott már a dilemmával: hogyan csökkenthetné a cukorbevitelt az édes ízről való lemondás nélkül, a köztudottan ártalmas finomított répacukrot egészségesebb alternatívával helyettesítve. Van, akinél nem választás kérdése: valamilyen betegség miatt kell átértékelnie életmódját és táplálkozását. Tovább
Aloé Vera - gyógyító csodanövény Aloé Vera - gyógyító csodanövény Az aloé vera, mint napjainkban is világszerte használt univerzális gyógynövény, kiállta az idők próbáját. Több ezer éves múltra tekint vissza népgyógyászati felhasználása. Az egyiptomiak a halhatatlanság növényeként emlegették, egyike volt a fáraóik mellé temetett kultikus temetési ajándékoknak. Tovább
Gyereknevelés - vissza a gyökerekhez? Gyereknevelés - vissza a gyökerekhez? Kultúránk folyamatosan változó gyermeknevelési divatjai között csak kapkodják fejüket a kismamák. Saját anyai ösztöneikbe vetett bizalmuk helyett, gyakran már a várandósság előtt megveszik az éppen aktuális Nagykönyvet, mely a legkülönfélébb praktikákat vonultatja fel, hogyan lehetünk tökéletes szülei szándékaink szerint zseninek nevelt gyermekünknek. Tovább
A rák és a lélek A rák és a lélek Naponta kb. 100 rákos sejt keletkezik mindannyiunkban, szerencsére immunrendszerünk ezeket a hibás sejteket megtalálja és semlegesíti. Ha azonban az immunrendszer gyengül, a rákos sejtek szaporodni kezdenek. Tovább
A böjt hatalma A böjt hatalma A böjt az ókori idők óta nagy becsben tartott eszköze minden gyógyító, orvoslással foglalkozó rendszernek vagy iskolának, ami valaha létrejött, és tényleges eredményeket tudott felmutatni. Tovább
Csak egy ászana a jobb alvásért Csak egy ászana a jobb alvásért Szeretnél még kipihentebben ébredni, jobban aludni? Kezdj el jógázni! Egy, az álmatlansággal foglalkozó tudományos kutatás is igazolja, hogy azok az emberek, akik 8 héten keresztül gyakorolták a jógát, jobban és hosszabb ideig tudtak aludni, mint nemjógázó társaik. Ám ha túl elfoglalt vagy a napi jógagyakorláshoz, akkor is van remény: csupán egy ászana segítségével javíthatsz az alvásminőségeden. Ez pedig nem más, mint a félgyertya falnak támasztott lábakkal (szanszkrit nevén viparita karani). Tovább
8+1 őrült jógapóz 8+1 őrült jógapóz A jóga elsősorban nem arról szól, hogy feltétlenül nyolcrét hajtogassuk magunkat, de azért legyünk őszinték: sokszor tátott szájjal, megilletődötten nézegetjük a haladó gyakorlók és oktatók lélegzetelállító, akrobatikus ászanáit. Vigyázat, az alábbi válogatásban szereplők tartások gyakorlását semmiképp nem ajánlom kezdőknek, főleg nem otthoni gyakorlásra, ezeket a haladó ászanákat inkább képzett oktató irányításával és felügyelete alatt sajátítsuk el. Kivéve a savászanát, abban bátran őrüljetek meg  Tovább
Felfázás vagy fertőzés? Felfázás vagy fertőzés? Statisztikák szerint, a nők közel 80%-a élete során legalább egyszer átesik az ún. „felfázásos” tüneteken. Ez az egyik leggyakoribb urológiai megbetegedés, a húgyhólyag-gyulladás, melyet valójában nem felfázás, hanem a hólyagba bejutott kórokozók, baktériumok idéznek elő. Hogyan előzhetjük meg, illetve kezelhetjük e kellemetlen panaszokat? Tovább
Testápoló házilag Testápoló házilag Van az a pont, amikor a hideg széltől annyira kiszárad a kezed bőre, hogy semmilyen kence sem működik. Vagy amikor nyáron kicsit megpirít a nap, és a bolti krém csak csípi a bőröd, de nem nyugtatja meg. Szerencsére ilyenkor elég a konyhába kimenni, ott vár a megoldás. Tovább
Jóga ünnepek utánra: 7 ászana a jobb emésztésért Jóga ünnepek utánra: 7 ászana a jobb emésztésért Tegye fel a kezét, aki nem lakott jól egyik ünnepi ebéden-vacsorán sem! Ők ne is olvassanak tovább… A többieknek pedig: így az ünnepek körül azt gondolom, talán nem lövök nagyon mellé, ha egy emésztést segítő gyakorlatsort mutatok. Tovább
Kásaalapanyagok és elkészítésük Kásaalapanyagok és elkészítésük Kásának nevezzük a keményítőben gazdag magokból (általában gabonákból), vízben vagy tejben főzött ételt. Zab-, árpa-, hajdina-, köles-, és kukoricakása mind-mind évszázadok óta rendszeresen kerülnek az asztalunkra. Sajnos a rizs, krumpli és tészta megjelenésével egy időre háttérbe szorultak, de mostanában gyakrabban elfoglalják méltó helyüket az asztalunkon. Tovább