Biolin Blog

Izomláz helyett Izomláz helyett Két fajta sportoló ember van: akinek már volt nagyon komoly izomláza és akinek még csak később lesz. Bizonyos mértékű izomláz természetes velejárója az intezívebb sportoknak, bár a rendszeresen (heti min. 3x) sportolóknál a megszokott mozgás formájukat végezve minimálisan jelentkezik csak, vagy idővel teljesen el is maradhat, főleg, ha megfelelően készítjük fel a testüket. Tovább
Az étrend szerepe anya és gyermeke egészségében Az étrend szerepe anya és gyermeke egészségében A kismamák étrendje nemcsak a saját egészségük, de a magzat optimális fejlődése, majd szoptatás alatt a kisgyermek szükségleteinek maradéktalan kielégítése miatt is rendkívül fontos. Nem hiányozhat semmi! Tovább
Együnk sok zöld leveles zöldséget! Együnk sok zöld leveles zöldséget! A manapság divatos és a már letűnt számtalan diétás irányzat, melyek egymást cáfolják, kritizálják, s merőben más, gyakran igen szélsőséges javallatokban látják a tökéletes egészség zálogát, ebben az egyetlen egy dologban egészen biztosan egyetértenek. Tovább
Egészséges finomságok a reformkonyhából Egészséges finomságok a reformkonyhából Még az egészségtudatos emberek között is kevesen vannak azok, akik spártai módon le tudnak mondani minden finomságról, s ha rájuk tör a nassolási vágy, megelégszenek azzal, hogy sárgarépát rágcsáljanak. Szerencsére, napjainkban a reformkonyha egyre több egészséges alternatívát kínál, hogy bűntudat nélkül meglephessük magunkat és családunkat édességekkel, desszertekkel. Tovább
Egyre több a helytelenül táplált kisbaba Egyre több a helytelenül táplált kisbaba A 0-3 évesek táplálását vizsgáló legfrissebb hazai kutatásból az derült ki, hogy az egyéves gyerekek fele vas- és D-vitamin-hiányos, ami komoly egészségügyi problémákhoz vezethet. A kicsik közel felének magas a koleszterinszintje, túl sok sót fogyasztanak, e korcsoport 10%-át az elhízás is fenyegeti. Tovább
A kalcium dilemma A kalcium dilemma Súlyos kalcium-mániában szenvedő társadalomban élünk. Szedését sok orvos ajánlja, pedig az emberek többsége így is túl sok kalciumot fogyaszt a táplálékkal. Miért gyakori mégis a csontritkulás? Tovább
Az anyatej mindent tud! Az anyatej mindent tud! Örömteli hír, hogy a szoptatás reneszánszát éljük! Az elmúlt 20-30 év kutatásai egyértelműen bebizonyították, hogy az anyatej nem helyettesíthető egyetlen mesterséges tápanyaggal sem. Összetétele ugyanis – a gyermek igényeihez alkalmazkodva – folyamatosan változik, minden pillanatban tökéletes, hiszen tartalmazza mindazt, amire a baba szervezetének éppen szüksége van. Tovább
Allergia megelőzés természetesen Allergia megelőzés természetesen Közeleg a pollenszezon, de sokat tehetünk a tünetek csökkentéséért, ha már most felkészítjük a szervezetünket a „támadásra”. A szakorvos által végzett immunterápián kívül, magunk is megerősíthetjük szervezetünk védekezőképességét, lássuk, hogyan. Tovább
Hogyan méregtelenítsünk? Hogyan méregtelenítsünk? A hideg téli hónapok alatt általában nagyobb mennyiségű, magasabb kalória tartalmú táplálékot fogyasztottunk, pedig a fűtött helyiségekbe zárva még az átlagosnál is kevesebbet mozogtunk. Ennek eredménye lehet a felesleges kilók mellett a fáradtság, rossz hangulat, energiahiány, változó közérzet és az emésztési panaszok. Mindez jelzés arra, hogy ideje megkezdenünk tél végi tisztító kúránkat, hogy Húsvétra már jó formában legyünk. Tovább
Itt a tavasz! Randevú a kullancsokkal? Itt a tavasz! Randevú a kullancsokkal? Sokan azt hiszik, hogy a téli hideg elpusztította a kullancsokat. De mi a valóság? Németországi vizsgálatok szerint ahhoz, hogy biztosan elpusztuljanak, a talajban legalább 24 órán át –20 °C alatti hőmérsékleten kell lenniük. Az utóbbi évek telei nem ennyire hidegek, ráadásul a hótakaró alatt a talajban plusz fokok vannak, így vidáman átvészelik a telet, s a kellemes tavaszi napsütésben újra „tárt karokkal” várják a kirándulókat. Tovább
Lenmag, a hazai szuperélelmiszer Lenmag, a hazai szuperélelmiszer Igen népszerűek manapság az úgynevezett „szuperélelmiszerek”, a legtöbbször csak szakboltokban kapható, igen drága, távoli országokból származó magok és gyümölcsök, rendkívül magas tápanyag- és vitamintartalommal. Kevesen tudják, hogy a hazai éghajlaton is termő lenmagot is a szuperélelmiszerek közé sorolják. Tovább
Miért rágcsáljunk tökmagot? Miért rágcsáljunk tökmagot? Beköszöntött az ősz, a tökfélék betakarításának ideje: kezdődik a sokak körében népszerű tökmag feldolgozása. Íme, néhány ötlet, hogyan hasznosíthatjuk e finom termékeket a konyhában, napi étkezéseink során! Tovább