Biolin Blog

Az étrend szerepe anya és gyermeke egészségében Az étrend szerepe anya és gyermeke egészségében A kismamák étrendje nemcsak a saját egészségük, de a magzat optimális fejlődése, majd szoptatás alatt a kisgyermek szükségleteinek maradéktalan kielégítése miatt is rendkívül fontos. Nem hiányozhat semmi! Tovább
Fogvédelem 7 pontban Fogvédelem 7 pontban A fogzománc testünk legkeményebb és legtöbb ásványt tartalmazó anyaga. Helytelen táplálkozási és fogápolási szokásaink azonban, még ezt az erős védelmet is tönkretehetik, aminek következménye: a fogak érzékenysége, majd szuvasodása. Mit tehetünk ez ellen? Tovább
A kalcium dilemma A kalcium dilemma Súlyos kalcium-mániában szenvedő társadalomban élünk. Szedését sok orvos ajánlja, pedig az emberek többsége így is túl sok kalciumot fogyaszt a táplálékkal. Miért gyakori mégis a csontritkulás? Tovább
Gyomorfájás allergiától? Gyomorfájás allergiától? Hazánkban a gyomorfájás az egyik leggyakoribb panasz a felnőtt lakosság körében. Sok esetben azonban az alapos, és nem kevéssé kellemetlen kivizsgálás – gyomortükrözés, szövettani vizsgálat, nyelőcső pH mérése, hasi ultrahang – eredménye negatív, eltérés nem mutatkozik, a beteg mégis szenved. Szerencsés esetben felmerül az ételintolerancia gyanúja is, mely ma már egyszerű vérvétellel is diagnosztizálható, s a beteg fellélegezhet. Tovább
Az anyatej mindent tud! Az anyatej mindent tud! Örömteli hír, hogy a szoptatás reneszánszát éljük! Az elmúlt 20-30 év kutatásai egyértelműen bebizonyították, hogy az anyatej nem helyettesíthető egyetlen mesterséges tápanyaggal sem. Összetétele ugyanis – a gyermek igényeihez alkalmazkodva – folyamatosan változik, minden pillanatban tökéletes, hiszen tartalmazza mindazt, amire a baba szervezetének éppen szüksége van. Tovább
Fogszabályozás felnőtt korban Fogszabályozás felnőtt korban Manapság már korántsem csak a tinédzserek villantják fel fogszabályzóikat, hanem egyre több felnőtt vállalja fel az átmeneti kellemetlenséget. Kevesen tudják, hogy ezzel a módszerrel nem csak esztétikailag, de egészségileg is sokat tehetünk magunkért, fogainkért. Tovább
Erjesztett ételek az egészségért Erjesztett ételek az egészségért A fermentált zöldségek alacsony kalória- és magas vitamin tartalmukkal az egészséges étkezés fontos alapanyagai.  Tovább
Hajkoronánk megőrzése Hajkoronánk megőrzése Alighogy kihevertük a tavaszi hajhullást – ami általában az ilyenkor fokozottabban mőködő pajzsmirigynek köszönhető – máris készülődhetünk a nyár „fenyegető veszélyeire”. Tovább
Miért köhögsz? Miért köhögsz? A köhögés reflexes mechanizmus, szervezetünk védekező eszköze a légutakba került idegen anyag azonnali eltávolítására. A köhögés csak tünet, hátterében sokféle betegség állhat, melyek közül most a kevésbé ismert kiváltó okokkal foglalkozunk. Tovább
A rekedtség okai A rekedtség okai A hideg időben gyakran köhögünk, krákogunk, van, hogy rekedt a hangunk, megszólalás előtt köszörülni kell a torkunkat, másoknak a környezetet zavaró szokásává válik a krákogás, s van, aki szeretné, de nem tudja abbahagyni – ilyenkor már máshol kell keresnünk a kiváltó okokat. Tovább
Gondolatok savasságról és lúgosításról Gondolatok savasságról és lúgosításról Egyre több orvos és természetgyógyász állítja, hogy sok betegségünk hátterében testünk elsavasodása áll. Sokan még napjainkban sem tudatosítják, hogy szervezetünknek valójában nem „sok folyadékra”, hanem sok tiszta vízre van szüksége! Tovább
Mire jók a probiotikumok? Mire jók a probiotikumok? Az ember növekedéséhez, valamennyi tevékenysége lebonyolításához, valamint a kopások pótlására a szükséges tápanyagokat a táplálkozás útján veszi fel. Ezek felszívódását, hasznosulását erősen befolyásolja egyrészt az, hogy milyen minőségben, milyen formában kerülnek a tápcsatornába – nem mindegy tehát, hogy mit eszünk – másrészt az, hogy milyen a tápcsatornánk állapota – azaz, hogyan tartjuk kézben egészségünket, s e ponton jutnak fontos szerephez a probiotikumok. Tovább