A jóga elsősorban nem arról szól, hogy feltétlenül nyolcrét hajtogassuk magunkat, de azért legyünk őszinték: sokszor tátott szájjal, megilletődötten nézegetjük a haladó gyakorlók és oktatók lélegzetelállító, akrobatikus ászanáit. Vigyázat, az alábbi válogatásban szereplők tartások gyakorlását semmiképp nem ajánlom kezdőknek, főleg nem otthoni gyakorlásra, ezeket a haladó ászanákat inkább képzett oktató irányításával és felügyelete alatt sajátítsuk el. Kivéve a savászanát, abban bátran őrüljetek meg 


Éka haszta vriksászana – egykezes kézenállás


Ha a két kézen állás már nem jelent kihívást – akkor lehet egyen is… Ez a póz az ashtanga jógában az 5-ös és 6-os sorozat része, és akiknek a normál verzió már teljesen komfortos, nos, ők kezdhetik gyakorolni ezt a változatot. Szupererős has-és törzsizmok, koncentrálóképesség és nagyon stabil csukló szükségeltetik hozzá. (a képen Dylan Werner mutatja be)


Sírsa pádászana – fej a lábhoz 



Valószínűleg a legintenzívebb hátrahajlító pózok egyike. Annyi mindennek kell együttállnia a szép kivitelezéshez: egyensúlyérzék, intenzív összpontosítás mentálisan is, és természetesen izomerő és hajlékonyság kombinációja egyaránt.  


Pungu majúrászána – egykezes pávapóz


Páva póz – egy kézen. Hagyományos, kétkezes verziója erősíti a csuklókat, vállakat és a karokat, valamint serkenti az emésztést – a karok nyomásának segítségével. Az egykaros változat próbára teszi a koncentrálóképességet, és hogy ne legyünk féloldalasak, ajánlott mindkét karral elvégezni! 
(a képen Hannah Franco bal kézzel)


Gandha bherundászana

Inkább tűnik artista mutatványnak, mint jógagyakorlásnak… Iszonyú erőteljes nyújtást jelent a törzs elülső részének, és így egyben intenzív hátrahajlítás is. Eredményeképpen meg tudod vakarni az orrod a lábujjaddal.

(a képen Kino MacGregor ezt is mosolyogva szemlélteti)


Sajanászana – skorpió póz variáció



Úgy látszik, itt nem érvényes a nem-helyezünk-testsúlyt-ingatag testrészre”… Igazi gondolkodó póz!
(Itt épp Dylan Werner mereng, talán az élet nagy dolgain)

Kála–bhairavászana 


Nagyon látványos ászana, de nem annyira nehéz, mint ennek az össszeállításnak a többsége, bár tény, hogy a láb váll mögé helyezése kíván némi hajlékonyságot a csípő körül. Az egy kézen egyensúlyozáshoz pedig szükség van az erő-állóképességünkre is. 
(a képen Kino MacGregor)

Taraksvászana – skorpió kézenállásból


A kézenálló skorpiónak két változata van, egyiknél a talpak a fejtetőn pihennek, a másiknál egyik láb nyújtózik az ég felé. A hagyományos skorpióban alkarra támaszkodunk, ez viszont jóval nagyobb kihívást jelent. Erősíti a hasizmokat, vállakat, a hát izmait, javítja a koncentrációt.
(a képen Kino MacGregor nem támasztja meg a talpakat a fejen, ennél is tovább ment…)

Jóganidrászana – jógikus alvó póz


Ebben a rendkívül mély előrehajlásban az ember szinte masnira köti magát. Gyakorlói szerint rendkívüli a nyugtató hatása, és az ősi jógik valóban aludtak is benne. Nekem a savászana kicsit barátibbnak tűnik azért...  (A képen Kino MacGregor pihen)


Savászana – hullapóz 



Számos tradíció szerint ez a legfontosabb póz a jógában – de valóban jól csináljuk-e? Ebben az ászanában a test teljesen mozdulatlan, az elme pedig végtelenül nyugodt és csendes. Sokunknak ez bizony kihívást jelent, főleg az izgő-mozgó típusoknak. Gyakorold sokat, igyekezz lazítani nemcsak fizikai, hanem mentális síkon is, és érezni fogod frissítő hatását. 

(a képen Carol F. – YogaTrail)

 

O Renáta további cikkeit a  http://renijoga.cafeblog.hu/ weboldalon olvashatjátok.