A böjt az ókori idők óta nagy becsben tartott eszköze minden gyógyító, orvoslással foglalkozó rendszernek vagy iskolának, ami valaha létrejött, és tényleges eredményeket tudott felmutatni.

Régen:

A korai gyógyítók, gondolkodók és filozófusok, mint Hippokratész, Platón, Arisztotelész, Galénosz, Szókratész nagyra tartották a testre és szellemre gyakorolt hatása miatt ezt a módszert.

Paracelsus az egyik legismertebb atyja a nyugati orvoslásnak, úgy tartotta, hogy a böjt a legjobb gyógymód, olyan, mint egy belső orvos.

Az öt világvallás mindegyike ismeri és használja a böjtöt, mint a tudat, az elme, a szellem tisztánlátásának, megtisztításának az eszközét. Egyrészt a böjttel járó éhség leküzdése erősíti az akaratot és mintegy felajánlásként is működik a felsőbb hatalmak felé, másrészt valóban lecsillapítja az elme háborgását, segíti a befelé fordulás és az elcsendesedés megvalósulását.

 

Ma:

A mai szóhasználatban „természetgyógyászati” rendszerek évszázadok-évezredek óta folyamatosan használják sikerrel, nemcsak a heveny emésztési problémák leküzdésére, hanem a krónikus, manapság anyagcsere-betegségeknek nevezett bajok kezelésében is. Ezek a rendszerek szinte mindegyike, az évszakok változásakor, de főleg tavasszal és ősszel javasolják, hogy böjtöljünk, ezzel kitisztítva és felkészítve testünket és tudatunkat az új időszakra.

 

Tudomány:

A hivatalos orvoslás hosszú ideig szinte csak a heveny ételmérgezésekkor és néhány egyéb emésztőszervi betegségkor javasolta a böjtöt. Mostanra számos tudományos vizsgálat bizonyítja, hogy a megfelelően és rendszeresen végrehajtott böjt, számos kedvező fiziológiai, laborban is mérhető változást eredményez. A böjt fogalma persze sok irányból megközelíthető, kezdve a teljes böjttel, amikor se enni se inni sem lehet semmit (ez meglehetősen egészségtelen és veszélyes is) egészen a kalória restrikcióig, amikor az adott személy testsúlyához tudományosan kiszámolt napi ideális kalória bevitelhez képest pár száz kalóriával kevesebbet fogyaszt. E kettő módszer a paletta két széle, és közötte rengeteg fajta „nehézségű” böjt ismert. Bátran kijelenthetjük, hogy néhány szélsőséges módszert leszámítva, a böjt hasznos és hatásos eszköze az egészségmegőrzésnek és a gyógyításnak, amennyiben megfelelő ismeretek birtokában végezzük. Minden esetben érdemes hozzáértő SZAKEMBER segítségével belevágni, mert ez is, mint bármilyen olyan módszer, aminek van tényleges hatása, mellékhatásokat is okozhat. Súlyos betegek, rendszeresen gyógyszert szedők, idősek vagy gyerek esetében tilos a böjt, amennyiben nem előzte meg orvosi konzultáció. 



 

A böjt hatása:

A böjt elsősorban az emésztőrendszer kiürítését, átmosását, és pihentetését célozza meg. Ennek hatására csökkenhet az emésztőszervek izgalmi (esetleg gyulladásos) állapota, ami leglátványosabban a bőr és légzőszervek allergiás tüneteinek enyhülésében szokott megjelenni, de gyakorlatilag bármilyen, krónikus betegség tünetei is enyhülni szoktak, nemritkán drasztikusan. Az immunrendszerünk jelentős része a belekben „lakik”, így nem nehéz kitalálni, hogy ennek is hasznára válik. Amikor leállunk az evéssel, az étel lebontását végző szerveink, a gyomor, a belek, a máj és epe, a hasnyálmirigy mind-mind megpihennek, és testünk a „pörgés” üzemmódból „önjavító” üzemmódba kapcsol. Fontos a megemelt folyadékfogyasztás, hogy a vesék könnyebben tudják kiválasztani a bomlástermékeket amelyek szintje ilyenkor nemritkán megnő. Mérhető eredményként mérséklődhet a vérnyomás, a vércukor-szint, és a koleszterin szint is. Természetes a súlyvesztés is, de ami igazán jó hír a fogyni vágyóknak, hogy a gyomor összehúzódása miatt, a böjt befejezte után, kisebb mennyiségű étkezéssel is jól lakunk, elérjük a telítettség érzését. Ilyenkor ezzel a lendülettel a legkönnyebb életmódot váltani, és elérni azt az alakot és vitalitást amire mindig is vágytunk.

 

Milyen tapasztalataitok vannak a böjtről? Melyik böjt típust próbáltátok és miért? Milyen eredményt tapasztaltatok?