Biolin Blog

Egyre több a helytelenül táplált kisbaba Egyre több a helytelenül táplált kisbaba A 0-3 évesek táplálását vizsgáló legfrissebb hazai kutatásból az derült ki, hogy az egyéves gyerekek fele vas- és D-vitamin-hiányos, ami komoly egészségügyi problémákhoz vezethet. A kicsik közel felének magas a koleszterinszintje, túl sok sót fogyasztanak, e korcsoport 10%-át az elhízás is fenyegeti. Tovább
Az anyatej mindent tud! Az anyatej mindent tud! Örömteli hír, hogy a szoptatás reneszánszát éljük! Az elmúlt 20-30 év kutatásai egyértelműen bebizonyították, hogy az anyatej nem helyettesíthető egyetlen mesterséges tápanyaggal sem. Összetétele ugyanis – a gyermek igényeihez alkalmazkodva – folyamatosan változik, minden pillanatban tökéletes, hiszen tartalmazza mindazt, amire a baba szervezetének éppen szüksége van. Tovább
Itt a tavasz! Randevú a kullancsokkal? Itt a tavasz! Randevú a kullancsokkal? Sokan azt hiszik, hogy a téli hideg elpusztította a kullancsokat. De mi a valóság? Németországi vizsgálatok szerint ahhoz, hogy biztosan elpusztuljanak, a talajban legalább 24 órán át –20 °C alatti hőmérsékleten kell lenniük. Az utóbbi évek telei nem ennyire hidegek, ráadásul a hótakaró alatt a talajban plusz fokok vannak, így vidáman átvészelik a telet, s a kellemes tavaszi napsütésben újra „tárt karokkal” várják a kirándulókat. Tovább
Szívvédelem és sport Szívvédelem és sport Mindenhol azt halljuk, hogy a rendszeres testmozgás segíti az egészség megőrzését, a szív- és érrendszeri betegségek megelőzését. Épp ezért értetlenül állunk, ha a híradásokból hirtelen szívhalál vagy infarktus miatt elhunyt sportolókról értesülünk. Mi tehát az igazság? Hasznos vagy inkább káros a sport, szívünk egészsége szempontjából? Tovább
Gondolatok savasságról és lúgosításról Gondolatok savasságról és lúgosításról Egyre több orvos és természetgyógyász állítja, hogy sok betegségünk hátterében testünk elsavasodása áll. Sokan még napjainkban sem tudatosítják, hogy szervezetünknek valójában nem „sok folyadékra”, hanem sok tiszta vízre van szüksége! Tovább
Táplálkozási trendek 2018/I. rész Táplálkozási trendek 2018/I. rész Táplálkozásunkban a tudatosság már nemcsak trendi, hanem trenddé kezd válni. A magyarok mintegy fele követ valamilyen diétát, vagy törekszik arra, hogy változtasson étkezési szokásain. Minden évben kiemelnek néhány élelmiszert - "szuperételt" - vagy divatdiétát, amitől fogyást vagy erőtől kicsattanó egészségi állapotot várnak. Tovább
Légúti megbetegedések kezelése gyógynövényekkel Légúti megbetegedések kezelése gyógynövényekkel A téli hónapokban sok panaszt okoztak a felső légúti megbetegedések. Hogyan csökkenthetjük a kellemetlen tüneteket a gyógynövények segítségével? Hideg, nedves időben tömeges méreteket ölthetnek a meghűléses betegségek, melyek főként a légúti nyálkahártyát érintik. Az ott mindig jelenlévő mikroorganizmusok (vírusok, baktériumok) közül a patogének a nyálkahártyák erősebb lehűlése, ellenálló képességének csökkenése esetén elszaporodnak, és így hurutot okoznak. Leggyakrabban a nátha (rhino) vírus idéz elő könnyebb, enyhébb lefolyású gyulladásokat, míg az influenzavírusok komolyabb lázas megbetegedéssel járnak. Tovább
Ébred a természet! Ébred a természet! A tavaszi kirándulások során vegyük figyelembe, hogy a kullancsok jó része átvészelte a telet, és ismét „tárt karokkal” várják a túrázókat, kocogókat és táborozókat. Tovább
Kirándulás szúnyogokkal, táborozás kullancsokkal Kirándulás szúnyogokkal, táborozás kullancsokkal Az osztálykirándulások, táborok és családi sátorozások nagy örömet jelentenek nemcsak a résztvevőknek, hanem az ez alatt belőlük lakmározó szúnyogoknak és kullancsoknak is! Tovább
Mentes és Finom - kezdeményezés az ételallergiásokért Mentes és Finom - kezdeményezés az ételallergiásokért A táplálékallergia aluldiagnosztizált betegség. Nemzetközi felmérések szerint az európai lakosság 6-8%-a valamilyen táplálékra igazoltan allergiás – a leggyakoribb táplálék-allergének a tej, tojás és a liszt. Valójában, ennél jóval nagyobb azok száma, akiknek rendszeresen gyomor-bélrendszeri panaszai vannak bizonyos ételek fogyasztása után, de nem fordulnak orvoshoz, hanem egyedül küzdenek a panaszokkal. Tovább
Mit gondolnak a magyarok az egészséges táplálkozásról és a fogyókúráról? Mit gondolnak a magyarok az egészséges táplálkozásról és a fogyókúráról? Hazánkban a felnőttek 97%-a fogyókúrázik vagy már rendelkezik fogyókúrás tapasztalatokkal – derült ki a Kutatócentrum reprezentatív kutatásából, ami a táplálkozás, sport és a fogyókúra számos tényezőjére terjedt ki. Nagyon sokan fogyókúráznak, mégis túlsúlyos vagy kórosan elhízott a felnőtt lakosság 67%-a. Vajon miért? Tovább
Miért lesz herpeszem napozás után? Miért lesz herpeszem napozás után? A magyar felnőtt lakosság kb. 30-40%-a hordozza a herpesz vírus valamely fajtáját. Az első fertőzés általában még gyermekkorban történik, ezt követően a vírus az idegsejtekben lappang, s egyénenként eltérő gyakorisággal, többféle okból is aktiválódhat. Tovább