Van az a pont, amikor a hideg széltől annyira kiszárad a kezed bőre, hogy semmilyen kence sem működik. Vagy amikor nyáron kicsit megpirít a nap, és a bolti krém csak csípi a bőröd, de nem nyugtatja meg. Szerencsére ilyenkor elég a konyhába kimenni, ott vár a megoldás.

A házi testápoló készítést egészen az alapoknál kezdtem: a kókuszolajat natúr kentem fel a bőrömre. Egy ideig ez elegendő is volt, de nyáron valami mást kívánt a bőröm, így amikor épp elfogyott a kókuszzsír, áttértem az extra szűz olívaolajra, ami meglepetésemre sokkal jobban esett! Ahogy jött a hűvös idő, ez már nem volt elég. Elkezdtem kísérletezni, és utánaolvasni a dolgoknak. Megosztom veletek, mik a kedvenc összetevőim, és hogyan készítem az ajakápolómat!


Shea vaj

A shea vaj a karitéfa diójából sajtolt, sárgás-fehéres zsíradék. A finomítatlan növényi vajnak jellegzetes, földes-füstös illata van. Gazdag A és E vitaminban, hatékonyan regenerálja a bőrt, ezért alkalmazzák hegekre, égési sérülésekre és striákra is.

Télen biciklizés után nagyon kiszárad a kezemen a bőr. Ezen általában egy kávézaccos bőrradírozás után a shea vaj szokott segíteni.


Argán olaj

Az argán olaj valódi csodaszer! Jó arcbőrre, testápolónak és masszázsolajnak. Száraz, töredezett hajra is használhatod. Ránctalanító, bőrfiatalító hatása is van, bőrhibákra is hatékony.

A kedvenc szemkörnyék ápolómat argán olajból készítem, nagyon egyszerű: egy befőttesüvegbe kevés őrölt kávét teszek, és argán olajat öntök rá. Állni hagyom két hétig, majd steril cseppentős üvegcsébe öntöm, és hűtőben tartom. A hűvös olaj és a koffein együtt frissíti fel a bőröm!


Olívaolaj

Általános testápolónak használom. Nagyon könnyen kenhető, gyorsan beszívódik, nem marad utána zsíros a bőröd. És nagyon jól esik a bőrnek! Ha még nem próbáltad, itt az idő. Csak menj ki a konyhába, és kenj egy kis extra szűz olívaolajat a karodra. 

Ugye, milyen szuper? Én is meglepődtem először. Néha illóolajat keverek bele, néha argán olajjal vegyítem. Az a legjobb, hogy mindig van itthon!


És a szőlőzsírom? Ezek keveréke, nagyon egyszerű.

Egy adaghoz: Egy fémedénybe teszek 1 teáskanál shea vajat, egy teáskanál kókuszzsírt, egy kávéskanál olívaolajat és egy kávéskanál argán olajat. Két csepp vanília illóolajat teszek hozzá (vagy épp amilyen kedvem van). Vízfürdőn (vagy a radiátoron) megolvasztom a vajakat, alaposan összekeverem, és pici üvegcsébe vagy tégelybe töltöm hagyom kihűlni. Karácsonyra ilyet készítettem a családnak!


Ti milyen természetes kencéket használtok?