Biolin Blog

A D-vitaminról A D-vitaminról Az 1920-as évek óta ismerjük a D-vitamin csontokra gyakorolt hatását. Új felfedezés azonban, hogy az aktivált D-vitamin valójában szteroid hormon, melynek receptora szinte minden sejttípusban kimutatható, és több mint 200 gén működésében vesz részt. Tovább
Fogyókúra és immunvédelem probiotikumokkal Fogyókúra és immunvédelem probiotikumokkal Talán hihetetlenül hangzik, de testünkben minden pillanatban több baktérium mozog, mint ahány ember a Földön valaha is élt – hússzor annyian vannak, mint ahány sejtből felépül szervezetünk. Ha házigazdaként jól bánunk velük, prebiotikumokkal etetjük őket, és primbiotikummal állandóan hidratált környezetet biztosítunk részükre, hálából erős immunvédelmet nyújtanak számunkra, megóvnak az elhízástól, szabadidejükben pedig létfontosságú anyagokat állítanak elő részünkre. Tovább
Testápoló házilag Testápoló házilag Van az a pont, amikor a hideg széltől annyira kiszárad a kezed bőre, hogy semmilyen kence sem működik. Vagy amikor nyáron kicsit megpirít a nap, és a bolti krém csak csípi a bőröd, de nem nyugtatja meg. Szerencsére ilyenkor elég a konyhába kimenni, ott vár a megoldás. Tovább
Retek, retek, de szeretlek! Retek, retek, de szeretlek! Fekete, fehér vagy piros? Gömbölyded vagy hosszúkás? A retekféléket megannyi formában ismerjük és fogyasztjuk – a franciák inkább a hosszúkás úgynevezett „francia reggeli retket”, a bajorok a kerekded fehér sörretket fogyasztják, nálunk az apró szemű hónapos retek vagy vajretek és a nagyanyáink által is fogyasztott fekete retek az ismertebb. Tovább
Az étrend szerepe anya és gyermeke egészségében Az étrend szerepe anya és gyermeke egészségében A kismamák étrendje nemcsak a saját egészségük, de a magzat optimális fejlődése, majd szoptatás alatt a kisgyermek szükségleteinek maradéktalan kielégítése miatt is rendkívül fontos. Nem hiányozhat semmi! Tovább
Kásaalapanyagok és elkészítésük Kásaalapanyagok és elkészítésük Kásának nevezzük a keményítőben gazdag magokból (általában gabonákból), vízben vagy tejben főzött ételt. Zab-, árpa-, hajdina-, köles-, és kukoricakása mind-mind évszázadok óta rendszeresen kerülnek az asztalunkra. Sajnos a rizs, krumpli és tészta megjelenésével egy időre háttérbe szorultak, de mostanában gyakrabban elfoglalják méltó helyüket az asztalunkon. Tovább
Együnk rostot! Együnk rostot! A rostfogyasztás nemcsak a székrekedés megelőzésében fontos, de hozzájárul az egészséges bélflóra megőrzéséhez és számos betegség megelőzéséhez is. Akik elegendő rostot esznek, azoknál ritkábban alakul ki például cukorbetegség, magas koleszterinszint, magas vérnyomás, sőt bélrendszeri daganat is. Tovább
Gyógynövények megfázásra, köhögésre Gyógynövények megfázásra, köhögésre Alig kezdődött el a tél, körülöttünk máris sokan köhögnek, gyakori a hurutos, náthás megbetegedés. Indokolt esetben a panaszokkal forduljunk orvoshoz, egyébként pedig otthon is hatékonyan kúrálhatjuk magunkat a „természet erejével”, gyógynövényekkel és illóolajokkal, lássunk erre néhány példát!     Tovább
Hogyan csökkentsd ökológiai lábnyomod? Hogyan csökkentsd ökológiai lábnyomod? Környezettudatosan élni könnyű! Nézd meg az ökológiai lábnyomod méretét! A kalkulátor pár egyszerű kérdésre adott válaszodból kiszámolja. Tovább
A kalcium dilemma A kalcium dilemma Súlyos kalcium-mániában szenvedő társadalomban élünk. Szedését sok orvos ajánlja, pedig az emberek többsége így is túl sok kalciumot fogyaszt a táplálékkal. Miért gyakori mégis a csontritkulás? Tovább
Allergia megelőzés természetesen Allergia megelőzés természetesen Közeleg a pollenszezon, de sokat tehetünk a tünetek csökkentéséért, ha már most felkészítjük a szervezetünket a „támadásra”. A szakorvos által végzett immunterápián kívül, magunk is megerősíthetjük szervezetünk védekezőképességét, lássuk, hogyan. Tovább
Hajkoronánk megőrzése Hajkoronánk megőrzése Alighogy kihevertük a tavaszi hajhullást – ami általában az ilyenkor fokozottabban mőködő pajzsmirigynek köszönhető – máris készülődhetünk a nyár „fenyegető veszélyeire”. Tovább