Sokan azt hiszik, hogy a téli hideg elpusztította a kullancsokat. De mi a valóság? Németországi vizsgálatok szerint ahhoz, hogy biztosan elpusztuljanak, a talajban legalább 24 órán át –20 °C alatti hőmérsékleten kell lenniük. Az utóbbi évek telei nem ennyire hidegek, ráadásul a hótakaró alatt a talajban plusz fokok vannak, így vidáman átvészelik a telet, s a kellemes tavaszi napsütésben újra „tárt karokkal” várják a kirándulókat.




A kullancsok nálunk jóval régebb óta élnek a Földön. A Brémai Egyetem Földtudományi Gyűjteményében 50 millió éves, „üvegkoporsóba” – azaz borostyánba – záródott ép kullancstetemet őriznek, melyet a Balti-tenger közelében, a kalinyingrádi sárga erdőben találtak.


A kutatók szerint a kullancsok kezdetben kizárólag kétéltűek és hüllők vérét szívták, majd néhány millió év múlva a diéta megszűnt az emlősök, később pedig – mintegy 30 000 évvel ezelőtt – az ember, a Homo sapiens megjelenésével.


Mára már odáig jutottunk, hogy nemcsak a természetben, hanem a városok kertjeiben és parkjaiban is találkozhatunk kullancsokkal, így a védekezést e területekre is ki kell terjesztenünk.


Hazánkban és Európában háromféle Borrelia baktérium okozza a kullancs által terjesztett Lyme borreliosis (Lyme-kór) komplex kórképét, mely általában bőr, mozgásszervi, idegrendszeri és ízületi tünetek együtteséből áll. Ezek súlyossága miatt fontos, hogy mindenki tisztában legyen a legalapvetőbb szabályokkal és kullancscsípés esetén a legfőbb teendőkkel:

- Tilos olyan eszközt kullancs eltávolításra használni, mely megragadja és megszorongatja a kullancs testét, mert a szorongatott kullancs gyötrődésekor kórokozókat öklendezhet az áldozatba!

- A bőrből a vérrel szívott, kifejlett kullancsot szakszerűen, például kullancs-eltávolító kanállal távolítsa el!

- Tilos az eltávolított kullancsot megsemmisíteni, mert fontos biológiai információt hordoz, amit ki lehet belőle mutatni!

- Vizsgálja meg az eltávolított kullancsot a gyógyszertárakban és nagyobb gyógynövényboltokban kapható kullancsteszttel, hogy hordozott-e Lyme-kórt okozó baktériumokat. A vizsgálatot a teszt segítségével otthon, „házilagosan” is elvégezheti, s azonnali választ kap arra, hogy a kullancs fertőzött volt-e a Lyme-kór valamely baktériumával, vagy sem.

- Pozitív kullancsteszt eredmény esetén időben tájékozódjon a Lyme-kór tüneteiről, jegyezze fel a csípés helyét, idejét, és betegségtünetek megjelenésekor azonnal forduljon háziorvosához, tájékoztatva őt a kullancs teszt eredményéről.

- Pozitív eredmény esetén, a megcsípett beteg vérének diagnosztizálása mindig laboratóriumi vizsgálattal történjen, ne kísérletezzünk otthoni tesztekkel, mert a Lyme-kórt okozó baktériumok jelenlétét az ember véréből csak labor körülmények között lehet nagy pontossággal kimutatni a csípést követő kb. 4-6 hét elteltével.

- Megbetegedés esetén a kullancsteszttel nyert biológiai információ felgyorsítja a háziorvos számára a differenciál diagnosztika rövidre zárását, a hatékony gyógykezelés mielőbbi elkezdését, mellyel a szövődmények is jórészt elkerülhetők.




A természet adta veszélyektől nem kell félni! Meg kell tanulni azok elhárítási módjait, és szükség esetén alkalmazni is kell őket. A prevenciós tudattal bíró, szerettei iránt felelősen cselekvő embereknek mindig javaslom, hogy a biztonságos természetben tartózkodás érdekében mindig legyen a házi patikában, vagy az autó egészségügyi dobozában, illetve kirándulások alkalmával a hátizsákban kullancs-eltávolítására alkalmas szakszerű eszköz, illetve szükség esetére kullancsteszt is. Kellemes és biztonságos tavaszi kirándulásokat kívánok!


Dr. Kapiller Zoltán

állatorvos-zoológus

a Magyar Kullancsszövetség elnöke

Forrás: www.paramedica.hu