Biolin Blog

A gluténmentes étrend nemcsak a lisztérzékenyek számára hasznos A gluténmentes étrend nemcsak a lisztérzékenyek számára hasznos Bár a cöliákiások száma 2009 óta nem növekedett, mégis sokan térnek át a gluténmentes étrendre – követőinek száma azóta több mint megháromszorozódott. Mindez nem csupán divathóbort, ugyanis sok embernek vannak tisztázhatatlan eredetű közérzeti panaszai, melyek okát a mai diagnosztikus eljárásokkal nem lehet kimutatni, de gluténmentes étkezés mellett egyszerűen jobban érzik magukat. Tovább
Együnk antioxidánsokat! Együnk antioxidánsokat! Szervezetünkben folyamatosan keletkeznek szabad gyökök, melyek sejtkárosító, sejtpusztító hatásukkal gátolják számos létfontosságú életfunkciónk egészséges működését. Károsító hatásukat azonban ellensúlyozhatjuk ún. antioxidánsok bevitelével, melyekben egyes ételeink különösen gazdagok. Lássuk, melyek ezek! Tovább
Másfél millió IBS-beteg Magyarországon Másfél millió IBS-beteg Magyarországon Az agyunk és bélrendszerünk működése közötti kölcsönhatás ékes bizonyítékát adják az irritábilis bél szindrómában szenvedők, akik fokozott érzékenységgel bírnak a bélpanaszok fájdalomkénti megélése, illetve a pszichés panaszok emésztőrendszeri következményeit illetően. Hazánkban mintegy másfél millió IBS-beteg napi szinten érzékeli, hogy a bélcsatornának „önálló idegrendszere” van. Tovább
Böjtölni tudni kell Böjtölni tudni kell A böjt nem egyenlő az éhezéssel! Megszabadít a súlyfölöslegtől, megtisztítja a szervezetet a méreganyagoktól, javítja az energiafelhasználást, növeli a szellemi frissességet, emellett segít józanabbul látni a világot. Tovább
Diabétesz: Hibás étkezési szokások, túlsúly és stressz, mint rizikófaktorok Diabétesz: Hibás étkezési szokások, túlsúly és stressz, mint rizikófaktorok A cukorbetegség alattomos kór, gyakran csak akkor okoz tüneteket, amikor már a szövődmények is kialakultak. Különösen a túlsúlyos, stresszes életet élőknek érdemes ismerniük azokat a jellemző tüneteket, melyek diabéteszre utalhatnak. Tovább
Mentes és Finom - kezdeményezés az ételallergiásokért Mentes és Finom - kezdeményezés az ételallergiásokért A táplálékallergia aluldiagnosztizált betegség. Nemzetközi felmérések szerint az európai lakosság 6-8%-a valamilyen táplálékra igazoltan allergiás – a leggyakoribb táplálék-allergének a tej, tojás és a liszt. Valójában, ennél jóval nagyobb azok száma, akiknek rendszeresen gyomor-bélrendszeri panaszai vannak bizonyos ételek fogyasztása után, de nem fordulnak orvoshoz, hanem egyedül küzdenek a panaszokkal. Tovább