Biolin Blog

Egyre több a helytelenül táplált kisbaba Egyre több a helytelenül táplált kisbaba A 0-3 évesek táplálását vizsgáló legfrissebb hazai kutatásból az derült ki, hogy az egyéves gyerekek fele vas- és D-vitamin-hiányos, ami komoly egészségügyi problémákhoz vezethet. A kicsik közel felének magas a koleszterinszintje, túl sok sót fogyasztanak, e korcsoport 10%-át az elhízás is fenyegeti. Tovább
Vigyázat: A cukor nem csupán hizlal! Vigyázat: A cukor nem csupán hizlal! Sok helyen halljuk és olvassuk, de talán nem árt átismételni, miért is kerüljük jó nagy ívben a cukor és a fruktóz fogyasztását. Tovább
Az anyatej mindent tud! Az anyatej mindent tud! Örömteli hír, hogy a szoptatás reneszánszát éljük! Az elmúlt 20-30 év kutatásai egyértelműen bebizonyították, hogy az anyatej nem helyettesíthető egyetlen mesterséges tápanyaggal sem. Összetétele ugyanis – a gyermek igényeihez alkalmazkodva – folyamatosan változik, minden pillanatban tökéletes, hiszen tartalmazza mindazt, amire a baba szervezetének éppen szüksége van. Tovább
Másfél millió IBS-beteg Magyarországon Másfél millió IBS-beteg Magyarországon Az agyunk és bélrendszerünk működése közötti kölcsönhatás ékes bizonyítékát adják az irritábilis bél szindrómában szenvedők, akik fokozott érzékenységgel bírnak a bélpanaszok fájdalomkénti megélése, illetve a pszichés panaszok emésztőrendszeri következményeit illetően. Hazánkban mintegy másfél millió IBS-beteg napi szinten érzékeli, hogy a bélcsatornának „önálló idegrendszere” van. Tovább
Tartós fogyás életmód-programmal! Tartós fogyás életmód-programmal! Bikini-diéta, kéthetes szuperdiéta, 10 nap alatt 8 kiló… sokan pillanatok alatt szeretnének megszabadulni fölösleges kilóiktól, amikor egy jeles napon jól kell kinézni. Ezek a diéták, szuper-kúrák azonban nem csak gyors visszahízást eredményezhetnek, de az egészséget is veszélyeztetik. Keressünk tehát hosszú távú megoldást! Tovább
Táplálkozási trendek 2018/I. rész Táplálkozási trendek 2018/I. rész Táplálkozásunkban a tudatosság már nemcsak trendi, hanem trenddé kezd válni. A magyarok mintegy fele követ valamilyen diétát, vagy törekszik arra, hogy változtasson étkezési szokásain. Minden évben kiemelnek néhány élelmiszert - "szuperételt" - vagy divatdiétát, amitől fogyást vagy erőtől kicsattanó egészségi állapotot várnak. Tovább
Az Omega-3 a tanulásban is segít Az Omega-3 a tanulásban is segít Régóta tudjuk, hogy a növényi antioxidánsok, flavonoidok segítenek az érrendszer karbantartásában. Kevésbé ismert azonban, hogy az Omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavak mennyire fontosak kognitív képességeink fejlődésében. Tovább
Mentes és Finom - kezdeményezés az ételallergiásokért Mentes és Finom - kezdeményezés az ételallergiásokért A táplálékallergia aluldiagnosztizált betegség. Nemzetközi felmérések szerint az európai lakosság 6-8%-a valamilyen táplálékra igazoltan allergiás – a leggyakoribb táplálék-allergének a tej, tojás és a liszt. Valójában, ennél jóval nagyobb azok száma, akiknek rendszeresen gyomor-bélrendszeri panaszai vannak bizonyos ételek fogyasztása után, de nem fordulnak orvoshoz, hanem egyedül küzdenek a panaszokkal. Tovább
Mit gondolnak a magyarok az egészséges táplálkozásról és a fogyókúráról? Mit gondolnak a magyarok az egészséges táplálkozásról és a fogyókúráról? Hazánkban a felnőttek 97%-a fogyókúrázik vagy már rendelkezik fogyókúrás tapasztalatokkal – derült ki a Kutatócentrum reprezentatív kutatásából, ami a táplálkozás, sport és a fogyókúra számos tényezőjére terjedt ki. Nagyon sokan fogyókúráznak, mégis túlsúlyos vagy kórosan elhízott a felnőtt lakosság 67%-a. Vajon miért? Tovább