Téli veszélyek

A téli hideg idő akár órák alatt életveszélybe sodorhatja a kóborló, vagy elhanyagolt állatokat, amit a fedett és védett vackolásra alkalmas hely miatti kihűlés, és az étel és víz hiánya okoz.

Mik azok, amikre a téli állattartás kapcsán figyelnünk érdemes :

- A legtöbb kertben, vagy udvarban lakó kutya és macska a hideg idő beálltával fokozatosan megnöveszti a szőrét, így védekezve a hideg ellen. Ehhez megfelelő minőségű, kalóriában, fehérjében és zsírban gazdag táplálékra van szükségük. A napi ételadagjukat azért is fontos megemelni, mert testhőmérsékletük fenntartásához több energiát használnak fel.

- Az itatásra is külön gondot fordítsunk, mert ha fagypont alá megy a hőmérséklet, akkor a tálkájukban is megfagyhat a víz.

- Legjobb, ha az éjszakai órákra lehetőséget biztosítunk, hogy a ház fedett, szélvédett, lehetőleg valamilyen módon temperált részébe, garázsba, zárt verandára, előszobába bejöhessen. A cicáknak ez könnyen megoldható azzal, ha felszerelünk egy macskaajtót.

- A kutyaház/ cicaház legyen lehetőleg hőszigetelt (pl.polisztirol), a földön ne közvetlenül álljon, hanem valamilyen lábon. Ez lehet akár néhány tégla is,vagy egy kiszuperált raklap, lényeg, hogy alulról ne ázzon be és ne érintkezzen közvetlenül a hideg talajjal. Rongyok helyett feküdni jobb a szalma, vagy az erre gyártott drágább fekvőhelyek. A bejáratot érdemes valamilyen szélfogó „függönnyel” eltakarni, legjobb az ipari PVC függöny, mert ez átlátszó is,  könnyű tőle bemennie is a házba, ezért sokkal jobban szeretik  az állatok, és lényegesen jobban szigetel, fogja fel a szelet,  mint a hagyományos függönyök.  




- A kutyaház(cicaház) bejáratát érdemes az egyik oldalra és nem középre elhelyezni, így bent lesz egy eldugottabb melegebb sarok. Fontos az is, hogy az állat meg tudjon bent fordulni kényelmesen, de ennél ne legyen sokkal nagyobb, mert akkor nem fogja tudni a testhőjével befűteni!

- A rövidszőrű, öreg, beteg kutyát nem bírják a fagyos időjárást, meleg, fűtött helyiségre van szükségük.

- Ha kutyánk/cicánk lakásban él, akkor nem szabad csak úgy kiengedni éjszakára, mert a fent említett szőrnövesztés és hideg időhöz szoktatás kimaradt náluk.

- Ma már egyáltalán nem ciki a kutyakabát, és ha jól szabott, megfelelő méretű darabot veszünk, akkor kevéssé fogja zavarni a mozgásban, és a lakásba visszaérkezéskor kevesebbet is kell törülgetnünk a vizet a hasáról

 

Menhelyek és pótolhatatlan szerepük:

Ilyenkor talán még fontosabb a menhelyek szerepe. A menhelyek mindegyike, nagyon szűkös anyagi forrásokkal rendelkezik, emiatt folyamatos pénz és helyhiánnyal küzdenek. Szerencsére egyre többen jönnek rá, hogy akár minimális segítségnyújtás is óriási eredményre vezethet.

Úgy is segíhtetünk, hogy az nekünk tényleges pénzkiadásba nem is kerül. Az egyik lehetőség, hogy  az adónk 1%-át nekik ajánljuk fel, vagy tárgyi segítséget nyújtunk. Ilyen tárgyi segítség lehet a (megmaradt) kölyök- és felnőtt száraztáp, konzervtáp, konzerv, nem romlott húsfélék, féreghajtó gyógyszer, kullancs és bolhaírtó készítmény, normál nyakörv és póráz, régi törülközők, faforgács, illetve a takarításhoz szükséges vegyszerek (hypo, domestos …)

- A másik lehetőség az önkénteskedés, amit azoknak is tiszta szívből ajánlom akiknek nincs háziállata és élethelyzetéből adódóan nem is tudna otthon tartani, de szívesen töltene velük időt, sétáltatná, simogatná őket, esetleg segítene az ápolóknak is.

  

  

„Ne hidd, hogy gyöngeség és önzés késztet az állatokat szeretni. Testvéreink ők, s ugyanabban a műhelyben készültek, mint az ember. S értelmük is van, néha bonyolultabb és finomabb, mint a legtöbb embernek. Mások nevezzék gyöngeségnek az állatszeretetet, gúnyoljanak ezért, Te setálj csak a kutyáddal... Jó társaságban maradsz - s Isten tudja ezt."

Márai Sándor