A tél csak a mackóknak és a mormotáknak jelent inaktivitást, de nekünk embereknek, az ilyenkor természetesen jelentkező lustaság ellenére a sportolás kifejezetten jót tesz. Javítja keringésünket, így felmelegít, és jobb szinten tartja az immunrendszerünket is, segít nagyobb eséllyel elkerülni a téli megfázásokat és fertőzéseket is.

Vannak akik télen a teremsportokat választják, illetve eleve ilyen jellegű mozgást végeznek ami zárt térhez kötött, nekik a legkönnyebb a dolguk, hiszen minden marad a régiben. 

Vannak akik a futócipőjüket vagy kerékpárjukat a tél beálltával lecserélik úszódresszre vagy úszónadrágra és a fedett medencék világában merítkeznek meg.

Egyre többen télen is igyekeznek a szabadban sportolni, ami a sportruházatok rohamos fejlődése és “olcsósulása” miatt mindenki számára reális lehetőséget jelent.

A téli szabadtéri sportoláshoz kapcsolódó legnagyobb megoldandó feladat a hipotermia, kihűlés megelőzése. Az emberi test átlagos hőmérséklete 36 és 37 °C között van. Télen az izzadság elpárolgásának hőelvonó hatása és a szél párolgást fokozó és  testünk hő aruáját megbontó hatása miatt ez kritikus szintre lecsökkenthet.

A hagyományos téli ruházat melegen tart, de ha intenzívebben mozgunk, akkor beleizzadunk, és vagy nem engedi ki a párát és emiatt tocsogni fogunk az izzadtságban, vagy ugyan kiengedi a párát, de a szelet is beengedi, így pedig kihülünk. Egyszerűen nem tudunk stabil hőegyensúlyt létrehozni a komfortos sportoláshoz.

A modern sportruházatok kieresztik az izzadásból származó párát, viszont nem engedik be a szelet, és a hideget. Persze a régi bölcsességeket sem kell kidobni, hiszen a réteges öltözködés itt is megmarad. A külső réteg főleg a felsőtesten, mindig egy szélálló dzseki legyen, esetleg egy soft shell-nek nevezett szélálló felső. Ez alá kerüljön még 1-3 réteg. Legalább egy közülük legyen magasnyakú, mert a nyaki erek miatt a hőveszteség magas lehet , illetve, hogy ezzel megvédjük a torkunkat is a téli hidegtől. Fontos, hogy mindegyik réteg páraáteresztő legyen, hiszen, ha valahol megakad a szellőzés akkor mindegy, hogy a külső réteg milyen jól szellőzik.

A sapka is nélkülözhetetlen, mert a fej hővesztesége is magas tud lenni és a füleinket is jól védi. 

Az alsó végtagokra választhatunk egyetlen téli sportnadrágot ami belül bolyhosított így meleg, de közben a szelet is megfogja. Ha esőre is számíthatunk akkor esetleg egy vékony vízálló, de szintén szellőző nadrágra is szükség lehet. 

Cipőből a sporttevékenységnek megfelelő téliesített futó, kerékpározó, vagy túracipőt válasszunk. Ezek egyre gyakrabban víz és szélállók is.

Ha szeretnénk kedvező áron beszerezni ezeket a felszereléseket, akkor érdemes a nagyobb élelmiszerláncok ruharészlegén is szétnézni, meglepően jó dolgokat lehet kifogni itt is. Ha a legjobb minőséget választanánk, akkor az ismert sportmárkák közép és felső kategóriás termékeit kell keresnünk.

A ruházaton túl, fontos a megfelelő táplálkozás, télen érdemes némileg több melegítő hatású ételt fogyasztani. Sportolás előtt nekem nagyon bevált egy bögre forró mézes csipke-bodza tea, ami feltölt folyadékkal és az első pár percben, pont amíg rendesen bemelegszem, segít komfortosan tartani.A kellemes íz és a gyógynövények immunerősítő hatása pedig csak a bónusz.