Ahogyan a futásnak, az úszásnak is remek kiegészítője lehet a jóga. Megnyújt, ahol kell, és erősít, ahol szükség van rá, plusz ugyanolyan fókusz van a légzésen nemcsak az úszásban, de a jógában is, a légzésritmusra történő mozgás itt is, ott is kulcsfontosságú (más sportot most hirtelen nem is tudnék mondani, amelyben ekkora szerepe van a légzés és a mozgás összehangolásának).


Nemcsak azoknak ajánlanám, hogy egészítsék ki az edzésüket jógával, akik csak kardiózás miatt úsznak, hanem a profiknak is. Miért? Mert:

- Erősíti a core izmokat, vállakat, karokat, mellkas izmait,

- Hajlékonyabbá tesz,

- Fejleszti az állóképességet,

- Segít a koncentrációban,

- Támogatja a szervezet energiaszintjének helyreállítását.

 

És hogy mik lennének a top ászanák úszóknak? Mutatom:


Lefelé néző kutya


kép: gaia.com


Nemcsak azért szuper, mert segít lenyújtani a karokat, vállakat, combhajlítókat, vádlikat, hanem még energetizál, enyhíti a feszültséget, stresszt, és egyben fel is élénkít. Mindezek segíthetik az úszóteljesítményt is!

Kattints IDE a helyes kivitelezés leírásáért. 


Kobra póz


kép: food.ndtv.com


Fekvő pozíció, ami nemcsak lenyugtat, de számos fizikai síkon is tapasztalható előnnyel bír. Erősíti a gerinc menti izmokat, az alsó háti szakaszt, nyújtja és erősíti a mellkast, vállakat, tartásjavító és még a tüdő-és légzéskapacitást is növeli. Ez is jól jöhet a víz alatt-felett, ugye?

Kattints IDE a helyes kivitelezés leírásáért. 


Íjtartás


kép: stylepresso.com


Nyitja és nyújtja a mellkast, a törzs elülső részét, míg a hátizmokat erősíti. Ha túl sok így elsőre, lehet csinálni féloldalasan is kezdőknek, mellúszók biztos hamar rá fognak érezni : )

Kattints IDE a helyes kivitelezés leírásáért. 


Pillangótartás



kép: ladycarehealth.com


És ha már a mellúszásnál tartunk, ebben az úszásnemben a csípő izmai (és a térd is) kapnak még nagyobb szerepet, így fontos ennek a területnek a nyújtás is. Az egyik legjobb, legkíméletesebb ászana erre a pillangótartás.

Kattints IDE a helyes kivitelezés leírásáért. 


Jógahíd



kép: yogajournal.com


Végül lazíts és töltődj fel ebben a hanyatt fekvésből indított pózban! Segít ellazítani a nyakat és megnyitni a mellkast, és stresszűzőnek is kiváló. Erősíti a hátat, a combokat, é szépen lenyújtja a has izmait – a gyorsúszásban a törzsnek egyenesnek kell lennie, ehhez pedig többek között a megfeszített has (és csípő, comb, hát) járul hozzá.

Kattints IDE a helyes kivitelezés leírásáért. 


Én egész pici koromban tanultam meg úszni, úgyhogy a víz nekem legalább annyira komfortos közeg, mint a jógamatrac : ) Bár mostanában több az életemben a jóga, mint az úszás, azért azt biztos állíthatom, hogy miként a jógázás is oldja a stresszt, nyugtatja az elmét, úgy az úszás során boldogsághormon szabadul fel. Ne féljünk hát párosítani ezt a két nagyszerű dolgot, szerintem jóga+úszás: BOLDOGSÁG! 


O. Renáta további cikkeit a http://renijoga.cafeblog.hu weboldalon olvashatod.