A baktériumok és gombák sajnos az edzőtermeket és a jógastúdiókat sem kerülik el, hiába használsz saját matracot, érdemes odafigyelni annak fertőtlenítésére is, hogy a viszketést, kellemetlen szagokat és nem utolsósorban a különböző fertőzéseket elkerüld.

Ha természetes megoldást keresel, az illóolajok itt is segítenek.

A teafaolaj az egyik legjobb természetes fertőtlenítőszer, nemcsak a gombákat és a baktériumokat, de a vírusokat is elpusztítja. Fertőtlenítés mellett használják még gyulladáscsökkentésre, felső légúti panaszok enyhítésére, bőrbetegségekre, leégésre, és egyáltalán, erősíti és támogatja a szervezet ellenálló-képességét. A levendulának pedig egyrészt isteni illata van, emellett nyugtatja az idegrendszert is, ami szintén jótékony hatású egy-egy keményebb edzés, óra után.

A házilag is elkészíthető keverékhez pedig nincs szükséged másra, mint:
egy kisebb szórófejes flakonra,
desztillált vízre (vagy forrásvízre),
2-3 csepp teafaolajra és
1 csepp levendulaolajra


Töltsd meg a flakont a desztillált vízzel, cseppentsd bele az olajokat, és máris kész a saját  permeted, amivel nem csak a matracodat, egyéb jógás kiegészítőidet (téglát-hevedert) fújhatod át időnként, hanem  az edzőcipődet, flip-flopodat és a sporttáskádat is fertőtlenítheted.

Ui.: ha cicád van, bánj óvatosan a teafaolajjal, rájuk mérgező hatással lehet, úgyhogy cseréld ki inkább citromfű-olajra, ami szintén fertőtlenítő, antibakteriális hatással bír.


 O. Renáta további cikkeit a  http://renijoga.cafeblog.hu/ weboldalon olvashatjátok.