Ma már repülőgéppel bármely országból a legtávolabbi kontinensre is eljuthatunk 36 óra alatt. Ez az idő rövidebb, mint a legtöbb betegség, fertőzés lappangási ideje, tehát a kórokozók, vírusok, baktériumok akár észrevétlenül is beutazhatják velünk a világot, mielőtt panaszt okoznának.




Utazásunk, nyaralásunk során a legtöbb betegséget, fertőzést elkerülhetjük, megelőzhetjük a megfelelő higiéniás szabályok betartásával.


Külföldön, ahol a csapvíz nem iható, fogyasszunk palackozott vizet, még fogmosáshoz is! Célszerű dobozos italokat választani, mivel a műanyag flakonokat és a lezárt italokat is könnyen fel lehet nyitni és csapvízzel feltölteni. A víz fertőtlenítésére jód- vagy klórtartalmú tabletta is kapható. Italunkba ne kérjünk jégkockát! Az utcán, piacon vásárolt gyümölcsöt, zöldséget alaposan mossuk meg folyóvízben, majd öblítsük le fertőtlenítő hatású oldattal (pl. hipermangános, neomagnolos víz), végül feltétlenül hámozzuk is meg!


Gyakori fertőtlenítős kézmosás javasolt, út közben pedig mindig legyen nálunk fertőtlenítő törlőkendő, vagy kézfertőtlenítő gél, valamint az esetleges sérülések gyors ellátásához sebfertőtlenítő szer és sebtapasz. Óvakodjunk az állatok simogatásától még háziállatok esetében is, mivel sok betegséget terjeszthetnek!




Ne induljunk „last-minute” útra az előírt védőoltások nélkül (a védettség kialakulásához 4-6 hét szükséges)! Általában csak hírből hallunk a szúnyogok által terjesztett maláriáról és sárgalázról, a legyek terjesztette parazitákról, a bolhák közvetítette pestisről és rühességről, melyek ellen a trópusokon is a testet teljesen fedő, könnyű öltözékkel, és a mezítláb járás mellőzésével védekezhetünk. Ugyancsak mezítláb a fűben sétálva kaphatja el a turista a horogféreg fertőzést is, mely esetén a féreglárva a bőrön átfúrva magát, kerül a szervezetbe. Szintén a bőrön átfúródva fertőz a vérmétely, melynek lárvája édes vizekben él, ezért turistáknak nem javasolt a trópusokon folyókban és tavalyban úszkálni. Tartsuk lábunkat mindig tisztán és szárazon, hogy elkerüljük a gombás és parazitás fertőzéseket.


Dr. Ternák Gábor

egyetemi tanár, PTE IKO Intézet igazgatója

Az Utazás – egészség utazóknak című könyv szerzője

Forrás: Paramedica.hu