Annyi minden megtörténhet a komfortzónádon kívül – tapasztald meg!

Emlékszel még, mikor próbáltál ki valami újat utoljára?

Az újdonság sokszor ijesztő is lehet, ez tény. Ha valami nem megszokottba, valami ismeretlenbe kezdünk, az akár idegessé, feszültté is tehet, nehéz ezt megfogalmazni. 

A komfortzónánk elhagyása sebezhetővé tesz, olyan kérdések kavarognak a fejünkben, mint: 

“Tényleg muszáj ezt csinálnom?” 

“Hülyének néznek?”

“Tulajdonképpen mit is csinálok? “

Nem mindig érezzük magunkat normálisnak, és ez jó :-)

Az ismeretlentől való félelem gyakran visszatart, bár a komfortzónából való kilépés igenis jót tesz nekünk. Az új dolgok kipróbálása által nemcsak ezeket a félelmeinket tudjuk leküzdeni, hanem szélesíthetjük a látókörünket és sokat tanulhatunk – önmagunkról is.   

Semmi sem fogható egy új élmény izgalmához! Egy kutatás szerint azok az emberek, akik több élményt élnek át, nagyobb valószínűséggel raktároznak el pozitív érzelmeket (és minimalizálják a negatívakat), mint azok, akik kevesebb élményt, tapasztalatot gyűjtenek. 

Nem feltétlenül arra kell gondolni, hogy most azonnal kezdjünk el ejtőernyőzni, vagy légtornázni. A komfortzónából való kimozdulás nem biztos, hogy őrült magasságok elérését jelenti, bár valami újszerű kipróbálása hasonló érzetet kelthet. 


Ha már ez egy jógás blog, és a magasságokról beszélünk, az új dolgok kipróbálást kezdhetjük rögtön az akrojógával! De ha kicsit még inkább a földön maradnánk, lehet egy új ászana, egy eddig félelmetesnek tűnő póz megtanulása – például valamilyen fordított testhelyzet. Nemcsak pozitív élményekkel, sikerélménnyel leszünk gazdagabbak, de számtalan, egészségünkre kedvező hatást is elkönyvelhetünk.

A megszokott dolgaink felturbózása is segíthet új élményeket, tapasztalatokat szerezni. Mozdulj ki egy kicsit a monotonitásból! Nézzük például az edzéseket: gyakran futsz? Időnként iktass be egy kis emelkedőt is, találj egy új útvonalat. Eddig az edzőteremben használtad a kerékpárt? Gyerünk ki a szabadba, bringázz a levegőn! 

És ahogy egyre inkább kitör a nyár, tedd is félre egy kicsit a “benti” tevékenységeket, irány a természet, szállj vízre például egy SUP deszkával, és adj egy esélyt a SUP jógának! Én tavaly kipróbáltam, írtam is róla, életre szóló élmény! Vagy keress a közeledben egy jógás fesztivált, számtalan új irányzattal lehet megismerkedni ilyen alkalmakkor. 

A lehetőségek végtelenek, és mindegy, mennyire új és ismeretlen dolgot próbálsz ki, érezni-élvezni fogod az előnyeit. Inspirálódj másoktól, létezik pl. egy olyan hazai blog, amelynek szerzője szinte minden héten új sportot-mozgásformát próbál ki, itt osztja meg mindezekről a tapasztalatait.  

Ha kicsit feldobnád a nyarad, csatlakozz hát egy közösséghez, vagy csapj bele valami ismeretlenbe akár egyedül, ismerkedj, tanulj egy új mozgásformát, tágítsd a horizontod, töltsd fel a tested-lelked!


O Renáta további cikkeit a  http://renijoga.cafeblog.hu/ weboldalon olvashatjátok.