A tavaszi fáradtságot, tulajdonképpen a a téli időszak alatti elégtelen vitamin és ásványianyag bevitel, illetve a szabadban töltött kevesebb idő, kevesebb napfény, és a bezártabb élet miatti mozgásban szegényebb napirend okozza, amit az alábbi tippek segítségével megelőzhetünk, kezelhetünk.

Természetesen a legfontosabb tennivalónk, hogy változatosan étkezzünk. Fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt, és amennyiben vegyes étrendet követünk, akkor tengeri halat, húsokat, és májat is. A legtöbb ember számára emellett is érdemes vitamin -és ásványianyag kiegészítőt fogyasztani. Ilyenkor célszerű alpnak egy megbízható multivitamin készítményt választani, ami mellett extra D-vitamint is szedjünk. A téli napfény jóval gyengébb, mint a melegebb tavaszi nyári hónapokban, így a D vitamin készleteink akkor is lecsökkennek, ha szerencsésen sok időt tudunk a szabadban tölteni. Ha vegetáriánus vagy főleg, ha vegán az étrendünk, akkor a B12 vitamin és a vas pótlásról is gondoskodnunk kell. A készítmények közül még jó szívvel merem ajánlani a Béres cseppet is, ez a mikro- és makrotápanyagok pótlásában hasznos, és c vitaminnal kell fogyasztani, ami szintén segít a fáradékonyság megelőzésében, leküzdésében.

A téli időszakban nagyszerű immunerősítő és betegség megelőző módszer, ha napi 3 csészével fogyasztunk csipke, bodza, hársfa gyógyteák közül. Ezeket váltogathatjuk, de akár össze is keverhetjük egymással. Több fajta, akár előre összeállított gyártmány közül is választhatunk, ízlésünknek megfelelően. Lehet praktikus filteres kiszerelést venni, ilyenkor 1csésze(2,5dl)/1 filter kell az elkészítéshez. Ha ömlesztett teát veszünk, akkor egy nagy teáskanállal tegyünk egy csésze aljára, amit leforrázunk és lefedve 7-8 percig állni hagyunk. Ha 40 fokra lehűlt, akkor mézzel is ízesíthetjük, ami szintén fontos és hasznos tápanyagokat tartalmaz. A csipketeát, ha magában isszuk, akkor ne forrázzuk, hanem 6-8 órára hideg vízbe áztassuk be, így több hatóanyag marad meg benne.Áztatás után 40 fokig felmelegíthetjük, a kellemesebb ízhatás végett.

A heti 3-szori mozgás is nélkülözhetetlen, hogy keringésünket és izomzatunkat is megfelelő szinten tartsuk, és ezzel is erősítsük az immunrendszerünk és hormonrendszerünket. Ha másra nem is jut időnk, akkor legalább napi 30 percet gyalogoljunk, sétájunk le egy megállót,  próbáljunk lépcsőzni. Az okostelefonokra letölthető lépésszámláló programok is segítenek megtartani a motivációnkat. Végére hagytam, de ugyan olyan fontos, mint a fentiek: igyekezzünk napi 7-8 órát aludni, mert hiába a megfelelő tápanyag bevitel és a gyógytea fogyasztás, az alvást nem váltják ki. Ha hétközben pár órával kevesebbet sikerült aludnunk, akkor hétvégén is bepótolhatjuk, mert a szervezet utól tudja érni magát.