Az edzés utáni étkezések meglepően nagy mértékben befolyásolják a fizikai teljesítményt, az állóképességet, erőnlétet, izomnövekedést, zsírégetést,  és nem utolsó sorban a hangulatot. Akkor teszünk magunkkal a legjobbat, ha edzés után 45 percen belül tudunk étkezni. 

A tudományos alaposságal összeállított tápszereket, hagyjuk meg a testépítőknek és a felszívódási zavarba szenvedő súlyos betegeknek, mi pedig válasszunk minél frissebb és természetesebb ételeket, amik gazdagok fehérjében, szénhidrátban, természetes olajokban, mikrotápanyagokban, és “élő” anyagokban !

 Egy kiadós sportolás után, leegyszerűsítve, két dolog történik a szervezettel: A glikogén raktáraink kiürülnek és az izomszövetekben mikrosérülések alakulnak ki, amelyek során az izomfehérjék egy része is lebomlik. A regenerálódás során ezek helyén erősebb és vastagabb izomszövet alakul ki, így leszünk erősebbek, csinosabbak, és jobbak a kedvenc sportunkban.

Amennyiben állóképességi edzést végzünk, úgymint futás, úszás, kerékpározás, spinning , akkor nagyobb részben szénhidrát dús ételeket fogyasszunk, hogy ezzel segítsük a glikogén raktáraink feltöltődését. Ilyen ételek pl. a banán, teljes kiőrlésű tészta, barna rizs, quinoa, amelyeket jó, ha kiegészítünk zöldségekkel és némi fehérjét tartalmazó étellel is.

Ha erőnléti edzést végeztünk, súlyzóztunk, vagy saját testsúlyos gyakorlatokat csináltunk, akkor nagyobb részben fogyasszunk fehérjét, ezzel segítve az izmok regenerálódását. Ilyen ételek a húsok, fermentált tejtermékek, halak, tojás, a tofu, diófélék, magvak, bab és lencse félék.

Ha kedvenc sportunkra mindkettő jellemző, akkor megfelelő arányban fogyasszunk mindkét típusú ételből.

Bármilyen furcsa, de olajokra, zsírokra is szükségünk van.Többek között lassítják az emésztést, de egyben síkosítják is az emésztőrendszert, segítik felszívódni a zsíroldékony tápanyagokat, hormonok előállításában is szerepük van. Itt is törekedjünk a természetes forrásúak fogyasztására, mint pl az avokádó, olajos magvak, természetes vaj.

Mivel a sportolás utáni étkezés kulcsa a gyorsaság ezért általában ezek az ételek könnyen elkészíthetők és szállíthatók kell hogy legyenek. Egy teljes kiőrlésű kenyérrel készült szendvics, tofukrémmel, vagy tonhalkrémmel. Vagy inkább valami édesebb, mint a banános brownie babos alappal? Esetleg a minimalista banán egy marék mandulával kombó? A nagy palack vizet se felejtsétek ki a táskából! (A mértékletesség itt sem árt, hiszen ha több kalóriát fogyasztunk, mint amit felhasználtunk akkor bizony szépen felugorhatnak ránk az egészséges ételekből származó kilók is.)