A téli ünnepek után, tavasszal és nyár elején – amikor a lenge ruhában jobban előtűnnek a felesleges kilók – sokan kezdenek bele valamilyen diéta kúrába. Testi adottságaink jó része sajnos csak mértékkel korrigálható, mégis megpróbálhatjuk kihozni belőle a legjobbat. Érdemes ehhez az alkatunknak leginkább megfelelő diétát választanunk. Az alábbi tippekkel szeretnénk segíteni a kedves Olvasónak, hogy fittebb, egészségesebb és elégedettebb lehessen.

Salaktalanító és regeneráló kúrát sokféle céllal szoktunk elkezdeni: van, aki „könnyíteni szeretne a máján”, mások az anyagcserét és immunrendszerüket szeretnék aktiválni, sokan pedig a testsúlyukat kívánják korrigálni. Terjedelmi korlátok miatt elsőként azokhoz szólok, akik számára legfontosabb, legsürgetőbb a diéta, a közvetkező számban pedig a másik két típus – a törékeny, érzékeny alkatúak és az energikus, mozgékony, sportos alkatúak – optimális diétáját ismertetem.


Lássuk tehát a „nyugodt típusúak” diétáját! A legtöbb higgadt, nyugodt, joviális típusú ember zömökebb testalkatú, arca kerek, nyaka rövid, izomzata kevésbé fejlett, puhány. Ez a testalkat többnyire genetikailag öröklött, és okvetlen elkülönítendő a kóros elhízástól.


Többnyire kiegyensúlyozott, jó a humorérzéke, szereti a békét, hajlamos a lustaságra, nem szeret mozogni. A hideget jobban kedveli, mint a meleget, a hőséget. A testi élvezetek – evés, ivás – fő hódolói közülük kerülnek ki.


A törékeny és a sportos típussal ellentétben sokkal jobban hasznosítja szervezete az élelmet, ezért nagyobb a testsúlya. Természetesen a sok feleslegesen felhalmozott kiló rontja egészségét: a legtöbb anyagcsere-beteg (magas vérnyomás, cukorbetegség, köszvény, érelmeszesedés stb.) ebbe a csoportba tartozik.


Tanácsaim:

- Végezzen 10 napos léböjtöt (ellenőrzés nélkül csak akkor, ha még nem beteg, nincsenek panaszai). A kúra előtti napokban csökkentse az ételadagokat és a bevitt kalóriát! Szerezzen be több kiló gyümölcsöt, zöldséget vagy kész bioleveket! Készítsen magának napi 1-2 liter hígított zöldség- vagy gyümölcslékoktélt, melyet több adagban, kortyolva fogyaszt. Ha van ideje, az egyes adagokat frissen is készítheti.

- Ebédre főzzön 1-2 liter natúr zöldséglevest, passzírozza át a zöldségeket, majd a híg krémlevest ízesítse természetes fűszerekkel, apróra vágott petrezselyemmel, snidlinggel. A maradékot este is elfogyaszthatja.

- Ha megéhezne, igyon gyógyteákat, ásványvizet, vagy készítsen krémesre főzött zab- vagy rizsnyákot (zabpehelyből vagy barnarizsből).

- Reggel a béltisztítás elősegítésére igyon meg 2 dl hígított, sótlan bio savanyú káposztalevet vagy aszaltszilvalevet.

- Tornázzon minden nap legalább fél-egy órát!

- A kúra 6. napjától szaunázhat is (heti 2-szer).

- Minden reggel éhgyomorra mérje meg magát, és vezesse egy kúranaplóban a testsúlyváltozást. Nem baj, ha nem fogy minden nap, ilyenkor igyon több hibiszkusz és aranyvesszőfű teát.

- A szervezet regenerálódását elősegítheti fokhagyma, articsóka, ligetszépe vagy más máj-, vese- és értisztító készítményekkel, teákkal is.


A kúra után a következőkre kell ügyelnie:

- Az étrend összeállításánál a minőségen kívül a mennyiségre és az összetételre is figyelnie kell: fogyasszon szénhidrátszegény ételeket!

- Ne éljen spártai életet, de ha néha kicsit jobban kirúgott a hámból, iktasson be másnapra egy léböjt napot (ebből heti egy amúgy is jót tenne)!

- Fogyasszon minden nap sok zöldséget, gyümölcsöt!

- Alkohol, kávé és fekete tea helyett használjon más élénkítőket: például ginzeng, mate vagy rozmaring teát, mozogjon többet, és alkalmazzon minden nap hideg-meleg váltott zuhanyt!

- A fogyás elősegítésére rost- és vitamindús, enzimekben gazdag, anyagcsere-aktiváló, krómtartalmú, növényi eredetű készítményeket is használhat.


Dr. Balaicza Erika

belgyógyász főorvos

Biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók,

immunerősítés, allergiák és intoleranciák,

emésztési zavarok… kezelése

Tel.: 06/20-588-28-10

www.balaicza.hu

Forrás: Paramedica.hu