Ha valaha is hosszabb időn át szenvedtél az alvás hiányától, álmatlanságtól, biztosan tisztában vagy vele, milyen negatív hatásokkal bír mindez a munkádra, a személyes kapcsolataidra és egyáltalán, az egészségedre. De van remény!

Próbáld ki például ezt a 6 perces meditációs gyakorlatot, amely testedet-lelkedet ellazítja, és felkészít az egész éjszakán át tartó pihenésre. 

Helyezkedj el egy kényelmes ülőhelyzetben az ágyban, vagy a fotelban és egyik kezed helyezd a köldöködre, másikat pedig a mellkasodra (egy kis extráért cseppents előzőleg pár csepp levendulaolajat a tenyereidre és dörzsöld össze őket). Hunyd le a szemed és figyelj a légzésedre, lélegezz be az orrodon keresztül 7 számolásra, tartsd benn a levegőt 4 számolásig, majd lélegezz ki 7 számolásra. Ismételd ezt 5-10 alkalommal. Amikor beszívod a levegőt, érezd a tenyereden keresztül, ahogy tágul a has, amikor kifújod a levegőt, akkor pedig figyeld meg, hogyan közeledek a mellkas a szívedhez. Legyen tudatos a légzésed, tartsd a figyelmed a légzés generálta hangokon, így kiszakadhatsz a fejedben zakatoló monológból. 

Kb. 3 perc után válts pozíciót, feküdj úgy, hogy az ágy támlájának támasztod a feneked, a lábaidat pedig felfekteted a falra, figyeld, ahogy a vér elkezd lefelé áramlani. Maradj így egy percig, lazítsd el az állad, engedd el a feszültséget, csukd be a szemed. Ne törődj semmivel, csak a légzésedre figyelj. Bármilyen gondolat is jönne, csak engedd elsuhanni, anélkül hogy minősítenéd.

A maradék néhány percben feküdj a hátadra, a térdeid alá tegyél egy párnát támasztéknak. A karokat a törzs mellett pihentesd, kezek a kézháton pihentesd, figyelj befelé. Ahogy kényelembe helyezkedsz, figyeld, hogyan lesz a tested egyre könnyebb és könnyebb. Csukd be a szád és lélegezz be az orron keresztül 4 számolásra, tartsd benn a levegőt 7 számolásig, majd lélegezz ki szájon át 8 számolásra. ismételd meg háromszor. 

Ha úgy érezd, nem tudsz lazítani, csendesen ismételgesd : “Elengedem a mai napot és izgalommal és kíváncsisággal köszöntöm a holnapot”. 

Nem olyan súlyos a helyzet? Próbáld ki ezt az egy ászanát, ez is segíthet az elalvásban!


♥♥♥

Amint megadjunk a testünknek a megfelelő időt a pihenésre, helyet teremtünk az új lehetőségeknek és a pozitív energiáknak. Kellemes lazulást!




O. Renáta további cikkeit a renijoga.cafeblog.hu weboldalon olvashatod.