Hozzávalók kb. 40 linzerhez:

100 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt (TBL-300) (63,9 g CH)

75 g zabpehely, őrölt (45 g CH)

50 g búza finomliszt  (35,2 g CH)

50 g dió, darálva

25 g kókuszreszelék

80 g xilit (nyírfacukor), ebből 20 g házi vaníliás (48 g CH)

200 g margarin hidegen

1 tojás

1 citrom reszelt héja

10 g holland kakaópor

160 g  csokoládés meggylekvár a ragasztáshoz (17,8 g CH)


Elkészítése:

A tésztához egy tálba kimérjük a liszteket, a diót, a kókuszt és a cukrot, aztán kézzel lazán összekeverjük. A margarint kis kockákra vágjuk és elmorzsoljuk vele, majd a tojással és a citromhéjjal gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk. Kettéválasztjuk (hogy teljesen pontosak legyünk, használjuk a konyhai mérlegünket), és az egyik felébe beledolgozzuk a kakaóport.

Ha nagyon felmelegedett a tészta miközben dolgoztunk vele, kis ideig pihentessük hűvös helyen, vagy a hűtőben.

A két tésztadarabot külön-külön nyújtsuk egyenlő méretűre, kb. 20x40 cm-esre, majd fektessük őket egymásra (nálam az üres került alulra, a kakaós felülre). Egy kicsit még nyújtsuk át, majd a hosszabbik oldala mentén tekerjük fel. Csomagoljuk konyharuhába, vagy sütőpapírba és kb. két órára tegyük be a hűtőbe, vagy egy negyed órára a fagyasztóba.

Miután kicsomagoltuk a tésztánkat egy éles késsel vágjuk 3 mm-es korongokra. Ha nagyobb és laposabb korongokat szeretnénk, két sütőpapír közt egy kicsit még nyújtsunk rajtuk. Nekem összesen 78 korongom lett.


180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt készülnek el. Figyeljünk, hogy ne piruljanak meg!

Amint kihűltek, tetszőlegesen választott lekvárral összeragasztjuk a korongokat. Én a tavaly eltett meggylekváromat használtam, és nem sajnáltam a kis sütiktől. ;)

Szerintem szépségesek lettek, meglepődtem, hogy a képeken milyen jól látszik a dió és a kókusz a kakaós részben. :)


Összesen 39 linzerem lett, így egy darabban kb. 5,42 g CH van. Így elkészítve csak a tésztában összesen 193,5 g CH.


Tipp:
A kókuszreszeléket pár kanál liszttel együtt kávédarálóban kicsit finomabbra őröltem, így sokkal homogénebb lett a tészta.



Reni további receptjeit a http://pcovalisfinoman.blogspot.hu weboldalon olvashatod.