És egyébként is, a marokkóiak "signature" fogása minden ízében az ünnepeket idézi: ha végignézed az összetevőket, igazából egy klasszikus ünnepi pulykasült tölteléke is készülhetne belőlük. Ezt a sütőben sült csodát azonban sokkal könnyebb összedobni, és sokkal hamarabb készen is leszel vele – így nem kell az egész elsejét a tűzhely mellett töltened. Csak feldarabolod a zöldségeket, zutty a sütőbe, másfél órával később pedig már az asztalon illatozik az ünnepi lakoma.




Hozzávalók

2 csomag szejtán (búzahús, házilag búzasikérből készíthető), vagy füstölt tofu (ha nem kapsz semmi ehhez hasonlót, vagy már késő beszerezni, használj hámozott, felkockázott padlizsánt)
1 sütőtök meghámozva, kockákra vágva
2 szál sárgarépa felkarikázva
2 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma, megpucolva, felaprítva
1 ujjpercnyi friss gyömbér, meghámozva, felszeletelve
2 csipet fahéj
1 pici sáfrány
Egy csipet a kedvenc fűszereimből: őrölt koriander
chili
szerecsendió
római kömény
kurkuma
3 ek. mustár
2 ek. sárgabarack lekvár
10 dkg aszalt sárgabarack, aszalt szilva, vagy akár fele-fele, sőt, fügével is isteni
1 üveg a pasid kedvenc söréből – de cidert is választhatsz
4 paradicsom apróra vágva
friss korianderzöld
10 dkg gesztenye (akár te is megsütheted, de zacskóban is vásárolhatod)
A kuszkuszhoz: kuszkusz
pirított héjas, sós mandula
zöldhagyma


Elkészítés

1. Készítsd elő a zöldségeket, hogy ezzel már később ne legyen cécó, és megelítsd elő a sütőt 190 fokra. Ha a szejtán egy tömbben van, szeleteld fel, mintha csak csirkemellet vágnál fel, ha pedig eleve darabokban kaptad, akkor hurrá. Ne aggódj, ha nincs tagine edényed, római tál, jénai, de akár sima sütőtál alufóliával letakarva is megteszi – mindenesetre készítsd elő azt, ami van.

2. Egy teflonos lábosban hevíts olívaolajat, fokhagymanyomóval préselj rá egy gerezd fokhagymát, egy csipet só és bors is mehet bele, majd a hagyma, a gyömbér, és az összes többi fűszer... és végül a szejtándarabkák. Alaposan mosdasd meg őket a forró fűszerfürdőben, és...

3. ...ha már hangosan sistereg a készülő tagine, és az illata betölti a szobát, ugorhatnak bele az aszalt gyümölcsök, a sütőtök, a répa, a paradicsomok, a korianderzöld fele, és a gesztenye fele – majd mindezt locsold meg a sörrel és kanalazd rá a mustárt és a lekvárt. Forrald fel egyszer, és tessékeld át a tagine sütőbe, vagy jénaiba, fedd le, és told be a forró sütőbe 70 percre.

4. Közben elkészíthetjük a kuszkuszt: forralj fel másfélszer annyi sós vizet, mint amennyi kuszkuszt akarsz elkészíteni – egy csészével könnyedén kimérheted pontosan. Szórd a kuszkuszt egy edénybe, forrázd le a vízzel, fedd le, és hagyd állni tíz percen át. Ha megpuhult, a kreatív fantáziádra van bízva, mihez kezdesz vele, de akármit is teszel bele, villával keverd, ne kanállal. Apróra vágott zöldhagymával és tört mandulával összekeverve például zseniális.

5. A bő órácska elteltével gyorsan nyisd ki a sütőt, kapd le a tagine edény tetejét, és kukkants bele. Ha nagyon levesszerű, fedő nélkül sütögesd még tíz percent át. Közvetlen tálalás előtt szórd meg a maradék petrezselyemmel, és a szétmorzsolt gesztenyével. Ezt nevezem én igazi újévi csodának!



Steiner Kristóf receptje
Kristóf legújabb receptjeiért keresd új könyvét, a Lélekbonbont a könyvesboltokban!