Hozzávalók:

2 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 db póréhagyma fehér része
2 db sárgarépa
3 szár angol zeller
150 g gyöngybab (főtt)
150 g sütőtök
100 g kelkáposzta
2 kanál paradicsompüré
150 g füstölt húsos szalonna
2 liter barna alaplé

 

Elkészítése:

1. A szalonnát egy kanál vízzel egy lábosba teszem, majd közepesen erős lángon felforralom és kiolvasztom.

2. A hagymát apróra vágom a fokhagymával, majd a lábosba teszem és együtt megpárolom.

3. Hozzáadom a paradicsompürét és alacsony lángon, lassan addig pirítom, amíg sötét, rozsda színű nem lesz,

4. Hozzáadom a fehérbort majd minden pirult részt felkaparva teljesen elpárolom.

5. A répát, zellert és a sütőtököt feldarabolom, a lábosba dobom, sózom és együtt párolom tovább, amíg félig meg nem puhulnak.

6. Hozzáadom az alaplevet, majd felforralom, puhára főzöm benne a zöldségeket.

7. Feldarabolom a kelkáposztát és a babbal együtt a leveshez adom, sózom.

8. Felforralom az egészet és készre főzöm benne a káposztát.

9.Tálaláskor egy pár szelet kovászos kenyeret píritok, majd megdörzsölöm fokhagymával, erre szedem a levest.