Az én recept- gyűjteményemben nem csak anyai, nagyanyai hanem anyós ágról rám örökölt receptek is vannak, ilyen például a kapros túrós pite. Szinte legendákat hallottam Kázmér néniről, aki anyósomékkal szembe lakott, és minden tavasszal beállított egy tepsi kapros – túrós pitével, amelynek íze eggyé vált az évszakkal.

Anyósom természetesen elkérte és megőrizte a receptet, azonban sosem készítette el, így évekkel később megsárgulva testálódott rám, amikor egy fiók mélyén rátaláltam. 

Az eredeti, omlós tésztával készült pitét sajnos nem oszthatom meg (titkos!), de egy továbbfejlesztett (szerintem egyébként finomabb) változatot itt és most szívesen közzé teszek.

 

Történt ugyanis, hogy a szokásos hétvégi piacos beszerző körutamon hatalmas csokor kaporba botlottam. Tavasz révén szinte reflexesen felötlött bennem a nosztalgia amely nyomban kapros – túrós pitéért kiáltott!

Omlós tésztával nem volt időm pepecselni, így ezt a lépést kihagyva sült túrótortává transzformáltam az (egyébként) pitét. Az összeállításához 10 perc sem kell, a végeredmény pedig szuperfinom.

 

Íme hát saját kapros túrós sült túrótorta receptem. Aki nem szereti a kaprot, természetesen kihagyhatja. Helyette reszelt citromhéjjal és/vagy mazsolával is fel lehet dobni.


 Hozzávalók:

500 g túró

2 db tojás

100 g porcukor

1 cs bourbon vaníliáscukor

1 nagy csokor kapor (nagyon apróra vágva)

90 g étkezési keményítő

250 ml tej

400 ml tejföl

 

Elkészítés:

Alaposan mixeld össze a hozzávalókat, majd csatos tortaformába öntve 2 órán át süsd, 190 fokon. Ne ijedj meg, ha eleinte folyós, a második óra végére pudingszerűen megdermed és összeáll. Mindenképp várd meg, míg kihűl. :-)