Gyerekkorom legmeghatározóbb élményei a nagymamáim zöldség és gyümölcsös kertjeihez kötődnek. Mindkét nagyimnak volt epres kertje, ribizli bokra, cseresznye-, és meggy fája, amelyeket a nyári vakáció alatt előszeretettel másztunk meg, és legeltünk le, természetesen közvetlenül a fáról.

Amikor már nem fért több belénk, egy óriási vájlingot kellett teleszednünk, amelyből süti, lekvár, vagy szörp készült, még aznap. A frissen szedett, napérlelte gyümölcsös sütemények íze utánozhatatlan, nincs az a befőtt, vagy mirelit, amely akár csak megközelítené.

 

Városlakóként, saját kert hiányában minden évben alig várom, hogy megnyíljanak a „szedd magad” földek, ahol újraélhetem a saját magam általi szüretelés örömeit, de nem csak ezért szeretem:

 

-       az asztalomra kerülő gyümölcsről így pontosan tudom, honnan származik

-       lehetőségem van csak az általam legszebbnek ítélt szemeket leszedni

-       remek családi program, főleg gyerekkel, aki így végigköveti a gyümölcs útját a kerttől a tányérig

-       nincs felesleges csomagoló anyag, ami számomra nagyon fontos szempont

-       nagy mennyiségre tudok szert tenni, amelyből lekvár is készülhet, így jóval olcsóbban jutok hozzá a gyümölcshöz, mintha piacon venném 

 

Mielőtt útnak indulsz, érdemes érdeklődnöd, hogy van-e érett gyümölcs, és nyitva van-e a kert, ugyanis a gazdaságok időnként néhány napra bezárnak, amíg újra megérik a következő adag.

 

Az alábbi oldalon megyénként összegyűjtve találod a szedd magad eper földeket. Nincs más dolgod mint megkeresni a hozzád legközelebbi gazdaságot, kosarat ragadni, és már kezdődhet is az eper szüret! :-)

 

Kattints ide: http://eperorszag.com/hu/

További lelőhelyek: https://www.gyumolcsvadasz.hu/hu/szedd-magad


A friss, édes eperből pedig készíts tortát, pudingot, kompótot, vagy próbáld ki ivójoghurt és galette receptünket!