A hozzávalók között felsorolt zöldséglistát éppen ezért nem kell szentírásnak venned: amid van, abból dolgozol. Ha pedig mindenáron ragaszkodsz ahhoz a konzervatív állásponthoz, hogy az ebernek vásárolnia kell főzés előtt, esetleg tényleg semmi nincs a hűtődben, csak néhány tasak kecsap, amiket a pizzák mellé szoktak küldeni, egyszerűen tankolj fel a kedvenc zöldégeidből. Gyakorlatilag bármit helyettesíthetsz bármilyen, az eredeti hozzávalóhoz hasonlatos alapanyaggal – néhány variációt én is felsorolok majd.


HOZZÁVALÓK

2 személyre (de úgy is megeszed egyedül, ezt mindketten tudjuk)


1 csésze rizotto rizs (a rizotto rizs az igazi, de bármilyen megteszi, whatever)

2 ek. lenmag (vagy szezámmag, tökmag, tört mandula, fenyőmag, esetleg sós mogyoró...)

1 ek. petrezselyem (vagy balzsalikom, oregano... tulajdonéppen bármilyen zöldfűszer megteszi)

1 kis fej hagyma felaprítva (vagy egy csokor újhagyma, póréhagyma, de legrosszabb esetben egy negyed káposzta is jó lesz)

2 - 3 gerezd fokhagyma (vagy amennyit találsz)

3 - 4 szem gomba, vékonyka szeletekre vágva (de cukkínit, hámozott padlizsánt, brokkolit, karfiolt, sőt, sárgarépát is használhatsz)

0.5 csésze zöldborsó – fagyasztott, vagy konzerv (ha zöldbab lapul a mélyhűtődben, vagy a lencsekonzerv árválkodik a konyhaszekrényben, az is szuper)

0.5 pohár fehérbor (ha csak vörös van, az se baj, sőt, akár sörrel is készítheted. Ha semmi piád nincs, a víz is megteszi.)

1 - 2 db paradicsom apró kockákra vágva (még afelett is szemet húnyok, ha most elhasználod a pizza mellé kapott kecsapokat)

1 - 2 db paradicsom apró kockákra vágva (az irodából hazacipelt ruccolasaláta maradéka, a zellerszárról a hűtő aljára hullott zellerlevélkék, esetleg a mélyhűtőben kuksoló fagyasztott spenótgolyók közül egy-kettő... persze kiolvasztva, hé!)

2 - 3 kanál tzatziki – azaz joghurtba, vagy szójatejszínbe reszelt uborka és fokhagyma pár csepp citromlével, sóval-borsssal, olíva olajjal (vagy szimplán csak joghurt sóval és borssal, egy kanál majonézzel vagy mustárral kikeverve... de itt is bevetheted a titkos kecsap készletedet.)

bors


KEZDŐDJÉK A KAVARÁS!

1. A rizst tedd fel főni kétszeres mennyiségű vízben. Tedd rá a fedőt, és időnként pillants rá, hogy mizu vele. Ha elfőne a víz, pótold, ha túl sok, vedd le e fedőt, és úgy főzd tovább. Vigyázz, hogy ne legyen túl száraz – a rizottónak jó, ha egy kicsit szottyos. Közben pedig...

2. Kapj elő egy serpenyőt, és egy kis olajon pirítsd meg a hagymát és a fokhagymát és gombát, és kis lángon kavargasd addig, míg aranybarnára sülnek. 

3. Ekkor add hozzá a zöldborsót és a kockára vágott paradicsomot, sózd, borsozd, majd ha már sistereg, és nagyon oda akar ragadni a serpenyőhöz, öntsd fel a fehérborral. Vedd a lángot egész kicsire, és bugyborékoltasd addig, míg sűrű ragúvá nem válik, de azért nem szárad ki alóla az összes szaft. 

4. Közben biztosan megfőtt a rizs – sózd, borsozd, dobd rá a zöldfűszereket és a magvakat, majd alaposan kavargászd meg. 

5. Ragadj magadhoz egy nagyjából félgömb formájú csészét, pakold meg rizzsel, és borítsd szájával lefelé egy nagy lapostányér közepére, majd emeld ki a csészét. A rizsbuckát pakold körbe a zöldségraguval, a tetejére pedig halmozd fel a zöld leveleket, és koronázd meg a tzazikivel.

Készen is vagy! Gondoltad volna, hogy ilyen gyönyörű (és finom) is lehet az a sok feleslegesnek látszó izé a konyhádban?