A disznóölés teljes mértékben kimaradt eddig az életemből, és a jógából se merítettem még túl gyakran energiát (a pilatesből viszont annál többet). De álszentség lenne azt állítanom, hogy néha nem lágyulok el egy 10 centiméteres véres hurka láttán. Sok mustárral, cseresznyepaprikával és vastag karéj fehér kenyérrel az igazi. Itt nem lehet trükközni a teljes kiőrlésű kenyérrel, meg holmi korpás zsemlével. Azzal viszont trükközhetünk, hogy nem építjük be heti/havi rendszerességgel az étrendünkbe. A piros színű ételeket - így a véres hurkát is - igen vonzónak tartom. Talán azért, mert egyszerre hordozzák magukban az élet és a halál szimbólumát. Talán ezért lehet, hogy sírva-mosolyogva szoktam elfogyasztani őket.


Hozzávalók 4 személyre:

40 dkg csirkemellfilé

3 dkg vaj

4 gerezd zúzott fokhagyma

1 mokkáskanál őrölt gyömbér vagy egy mogyorónyi friss gyömbér aprítva

1 csapott tk őrölt koriander

1 kis tk rizsszirup/méz

1 rendes ek tandoori masala fűszerkeverék

5 ek görög joghurt

1 ek fekete szezámmag

1 marék aprított snidling


A körethez:

20 dkg üvegtészta

2 maroknyi fagyasztott zöldborsó

4 ek szójaszósz


Elkészítése:

A vajon a fokhagymát megfuttatjuk, amikor már érezzük illatát mehet a kockára vágott csirkemell. Nagy lángon pirítjuk és amikor a csirke átsült mehetnek a fűszerek. A tüzet közepesre visszavesszük, és belerakjuk először a gyömbért, majd a koriandert, a rizsszirupot, végül a fűszerkeveréket. Megsózzuk, a joghurtot egészen kicsi láng mellett keverjük hozzá, nem forraljuk. Levesszük, és a szezámmaggal és a snidlinggel megszórjuk. Esetleg még egy kis citrom vagy lime levével izgalmasabbá tehetjük. A köret egyszerű és nagyszerű: egy hőálló tálba tesszük az üvegtésztát és forrásban lévő vízzel leöntjük, úgy, hogy bőven ellepje, a mélyhűtött borsót is beletesszük. 5 perc után (ha a tészta mindenhol áttetsző és már nincsenek benne fehér részek) leszűrjük és a szójaszósszal meglocsoljuk. Tálalásnál a csirkéhez hozzáforgathatjuk, vagy a tészta közepére merhetünk a csirkés szószból.


Babiczky-Pfliegel Dóra további receptjeit a http://boldogrepa.blog.hu weboldalon olvashatod.