Az ecet egy alkoholtartalmú folyadékból készül, mint például a bor vagy a sör. Az alkohol nyitott edényekben tárolva, levegővel érintkezve egy idő után megsavanyodik és ecet lesz belőle, amelyért ecetsav baktériumok felelősek. Ezek a baktériumok az etilalkoholt ecetsav baktériummá alakítják és létrejön az ecet.

Aromája kellemes, fanyar, gyümölcsös. Rendszeres fogyasztása nagyon pozitív hatással van az egészségünkre, sokaknak kifejezetten ajánlott. Az ételek ízesítésén túl, az egészségünk és szépségünk megőrzéséhez is segít minket.

Magas savtartalma segíthet bizonyos típusú gyomor- és emésztési problémákon. Csökkenti a koleszterin szintet és magas antioxidáns tartalma pedig a szív- és érrendszeri, valamint daganatos megbetegedések megelőzésében fontos szerepet játszik. Magas vérnyomás, asztma, valamint ízületi gyulladások és migrén kiegészítő kezelésére is hatásos.


Hozzávalók:

10 db bio alma

egy nagyobb üveg és egy darab tiszta ruha, amit a szájára erősíthetünk


Elkészítése:

Az almákat megpucolom, magházukat kivágom. Az üvegbe teszem őket, majd annyi vizet öntök rá amennyi ellepi. Az üveg tetejét lefedem a ruhával, majd meleg, sötét helyre teszem fél évre. A legideálisabb hely talán a mosogató alatti rész, ott nincsen kéz alatt és nem is esik le a polcról.

6 hónap elteltével a folyadék tetején egy szürke réteg alakul majd ki, ez teljesen normális. Ilyenkor egy kávé filteren leszűröm az ecetet, új üvegbe öntöm, majd újabb 4-6 hétig állni hagyom.