Vasárnap ebédre voltunk hivatalosak az egyik legkedvesebb és legfontosabb "anyatársamhoz" (elég broáf ez a megnevezés, a "pocaklakó" mellett ez a másik, ami miatt sötét szobában a falnak fordulva ideglevezető nutellázásba xylites almakompót falásba kezdenék...), és én felajánlottam, hogy viszek desszertet. Akkor még nem sejtettem, hogy nincs itthon szinte semmi és ugye a boltok is erőteljesen pihennek. Maradt a fiókok ütemes ki-be huzigálása, madárlátta alapanyagok összehorgászása, majd ezek felelőtlennek tűnő vegyítése. Ebből lett ez a kis "óédesistenemezmennyei" sütike, ami hamar elkészül és még hamarabb el is fogy. A rozmaring nem véletlen került bele, hanem kreatív egyszemélyes brainstormingom szüleménye, amiért gondolatban már egy-két különdíjat besöpörtem. A linzertésztából olyan 1,5 adag lesz úgy készüljetek. Mélyhűtőben azonban eltartható és nehezebb desszertre vágyós órákban könnyedén felhasználható (persze idénygyümölcsös réteget azért halmozzunk rá).


Ui.: A hiper-szuper örökbarátnő agar-agar is fontos résztvevője a tortának. Mostanság gumicukort, panna cottát és gyümölcstortákat készítek belőle. A férjem nem eszik semmi vízben élőt, azonban ez a csoda moszat szépen viselkedik - se szaga, se íze, csak az előnyös oldalát villantja: vegán, rostban gazdag, és még fogyaszt is.


Na nézzed csak, ezeket kellene előtúrnod a fiókból/hűtőből!


A tészta:


5 dkg zabpehelyliszt

15 dkg tönköly fehér liszt

8 dkg hideg vaj

3 ek kókuszvirágcukor

1 db tojás

2 ek mogyoróvaj

1 tk himalaya só



A gyümölcsréteg:


2 db alma

20 szem piros szőlő felezve (magnélküli)

fél citrom leve

1 mokkáskanál fahéj

1 ek vaj

1 ek kókuszvirágcukor

2 ek zabtejszín


A paplan:


360 g gyümölcspép (almás feketeribizlis DM Alnatura)

2 ek kókuszvirágcukor

1,5 dl vízben 1 csapott tk agar-agar elkeverve


A cukrot, a liszteket és a sót egy tálba tesszük, a mogyoróvajat hozzáadjuk, a tojást egy mélyedésbe ütjük, a kockára vágott vajjal az egészet összemorzsoljuk (gyorsan dolgozzunk, hogy a kézmelegünktől ne melegedjen túl a vaj). Amikor a tésztánk összeállt, folpackba csomagoljuk és a hűtőben fél órát pihentetjük. Közben az almákat megpucoljuk és fél cm-es cikkekre vágjuk, a szőlőket megfelezzük. A gyümölcsöket citrom levével meglocsoljuk. Egy serpenyőben vajat hevítünk, a kókuszvirágcukrot karamellizáljuk, a gyümölcsöket rádobjuk, átforgatjuk, és a zabtejszínnel meglocsoljuk, lassú tűzön pároljuk, a végén az aprított rozmaringgal meghintjük. A tésztát fél cmesre nyújtuk egy tortaforma keretet körérteszünk és 1-1,5 cmes peremet készítünk a széléből, villával megszurkáljuk, majd 200 fokon 10 perc alatt elősütjük. A gyümölcsragut szépen elrendezzük az elősütött linzertésztán és 200 fokon 20-25 perc alatt még együtt is sütjük. Közben elkészítjük a feketeribizlis almás réteget: egy lábasba öntjük a pépet, 2 ek kókuszvirágcukorral és az agar-agarral vegyített folyadékkal felöntjük, majd 3-4 percig forraljuk. A lábast félretesszük langymelegre hűlni, végül a gyümölcsös linzertortára öntjük és hűtőben 1,5 óra alatt kidermesztjük.


Babiczky-Pfliegel Dóra receptje

Dóra további receptjeit a http://boldogrepa.blog.hu/ weboldalon olvashatod.