Hozzávalók 2-3 főre:

5 db nori lap (+ tekeréshez a bambusz "szőnyeg" )

20 dkg vörös quinoa

2 ek. szójaszósz

1 csokor friss metélőhagyma , vagy 1 ek szárított újhagyma

2 ek. fekete szezámmag


A quinoa elkészítése:

A quinoát 15 percre hideg vízbe áztatjuk, majd leszűrjük, lecsöpögtetjük, és 350 g hideg csapvízzel egy lábosban fedő alatt feltesszük főni. Amikor már gyöngyözve forr, akkor visszavesszünk a hőből (ekkor kerülhet bele a szárított újhagyma karikák), és fedő alatt kicsi lángon puhára főzzük, majd elzárjuk a lángot, és még 5 percet hagyjuk fedő alatt pihenni. Botmixerrel az egyik felét pépesítjük, majd a szójaszószt, illetve a fekete szezámmagot is belekeverjük.


Hozzávalók a garnélás, avokádós töltelékhez:

8 db garnéla sós, citromos vízben megfőzve, felvágva karikára

1 fél avokádó hasábokra vágva, citrom levével öntözve

És a hozzáillő szószhoz:

2 ek teriyaki szósz

1 tk dijoni mustár

1 csapott tk wasabi paszta

2 ek light majonéz

1 ek olíva olaj

1 tk aprított bazsalikom


Hozzávalók a lazacos, uborkás töltelékhez:

5 dk füstölt lazac csíkokra vágva, citrom levével locsolva, borsozva

1 negyed uborka csíkokra vágva

És a hozzáillő szószhoz:

1 ek szójaszósz

2 tk dijoni mustár

1 csapott tk wasabi paszta

2 ek light majonéz

1 ek olíva olaj

1 tk frissen facsart citrom leve

1 tk aprított kapor


A makik elkészítése:

A bambuszra a nori alga lapot ráfektetem, és a quinoát habkártya segítségével vékonyan elosztom rajta, úgy, hogy, a tőlem távoli részen cca. 5 cm, a hozzám közeli részen cca. 2 cm üresen marad, a két széléig viszont végig érjen. A quinoát vékonyan megkenem a szósszal az alsó 1/4 részén (2 cm sáv maradjon alul üresen) és erre pakolom csíkban a belevalót. Ügyesen és szorosan feltekerem, a végén ha kell vizes kézzel megsimítom, hogy "zárjon" a nori. A maradék 4 alga lappal is elvégzem a műveletet. Kicsit hagyom  a "palacsintákat" pihenni, majd  éles késsel csinos kis makikat készítek.


A szusikat Heston Blumenthal receptje alapján készítettem.


Babiczky-Pfliegel Dóra további receptjeit a boldogrepa.blog.hu weboldalon olvashatod.