Tavasszal mozgásba lendül a természet. A tavasz ébredése bennünk is felébreszti az áhított külső iránti igényt, mivel sokunknál a mozgásszegény téli napok és az esetlegesen túlzott evés-ivás rányomta bélyegét külsőnkre.


Az egészséges fogyókúra azonban több alappilléren nyugszik, ezek egymás nélkül nem feltétlenül bizonyulnak eredményesnek. A legtöbb kultúrkörben fontos szerepet játszik a táplálkozás, így van ez a kínaiaknál is. Az élelemnek gyógyító erőt tulajdonítanak. Étrendjüket a tradíciókat követve, holisztikus szempontok alapján állítják össze.


A kínai gyógyászat nagy hangsúlyt fektet a prevencióra (megelőzés), amely magába foglalja az egészséges táplálkozást, a megfelelő mennyiségű folyadékpótlást, a rendszeres, ám kímélő testmozgást, a megfelelő stresszkezelést, valamint a káros szokásoktól mentes életmódot.


A következőkben az évezredek tapasztalatain alapuló Hagyományos Kínai Orvoslás (Traditional Chinese Medicine – TCM) néhány egyszerű tanácsát olvashatják, melyeket a gyógyító kínai konyha tárházából merítettünk a sikeres fogyókúra érdekében.




1. Fogyasszunk magas víztartalmú ételeket, igyunk minél több folyadékot, ezzel segíthetjük a salakanyagok könnyebb kiürülését és csökkenthetjük az éhségérzetet. Fontos a rendszeres teafogyasztás. Például reggel, ébredést követően, valamint az étkezések között is. A langyos folyadék kedvező hatással van ugyanis a gyomorra.


2. Főzzünk gyakran zöldséglevest minél többféle zöldségből, az ételek elkészítéséhez kevés sót használjunk.


3. Együnk magas rosttartalmú növényi ételeket, melyek viszonylag hamar biztosítják a jóllakottság érzését, nem hordoznak fölösleges kalóriákat – mivel az emésztés során nem hasznosulnak – sőt kiürülésük extra energiát igényel a szervezet részéről.


4. Csökkentsük a zsíros ételek fogyasztását, részesítsük előnyben a telítetlen zsírsavakban gazdag növényi olajokat.


5. Minden tápanyagból fogyasszunk megfelelő arányban (szénhidrát, fehérje, zsír, vitaminok, ásványi anyagok). Japán kutatók szerint naponta 9-féle ételt kell fogyasztanunk, így tartható fenn sejtjeink aktivitása. Fontos, hogy a fogyókúra alatt is rendszeresen fogyasszon zöldségeket, gyümölcsöket, gabonaféléket, húsételeket, szóját, tojást, sajtot, növényi olajakat. A mennyiség meghatározásánál azonban, körültekintően járjon el! Az egyhangú étrend – hiába csekély mennyiségű – nem indítja meg a zsírbontási folyamatokat, hiszen a zsíranyagcseréhez szükséges nyomelemek nem kerülnek a szervezetünkbe.


6. A TCM szerint a súlyfelesleg és az egészségtelen táplálkozás negatív hatásait keserű ételek – például keserű dinnye, balzsamkörte és további gyógynövények – fogyasztásával lehet ellensúlyozni, illetve megelőzni.


7. A kínaiak nem esznek nagy adagokat, inkább naponta ötször, hatszor étkeznek, persze keveset és táplálót. A nassolni valók többnyire aszalt gyümölcsök, például datolya, füge, jujuba vagy galagonya gyümölcs.




Plusz még egy jó tanács:


Kínai mondás szerint: „A jó evésnél még jobb a jó alvás”. A TCM felfogása szerint szervezetünk az alvás során harmonizálja a vér és a „qi” egyensúlyát, energiát gyűjt, eltávolítja a méreganyagokat, regenerálja a szervek működését, ami a szépség és a fiatalosság megőrzése miatt is fontos.


Fogjuk fel a fogyókúrát hosszú távú életmód-változtatásnak, amelyhez türelem és kitartás szükséges, hiszen így érhetünk el maradandó súlycsökkenést és őrizhetjük meg egészségünket!


Jó egészséget kívánok!


Dr. Chen Zhen

az orvostudományok kandidátusa

Forrás: paramedica.hu