A meleg nyári, kora őszi napok, s velük a vakáció, a szabadságok idejének elmúltával, már észrevehetően rövidülnek a nappalok, a napsütést felváltja a felhős, csapadékos időjárás. Mindez hatással van az ember hangulatára, sokakon úrrá lesz az őszi fáradtság, ám a szűnni nem akaró álmosság, levertség hátterében egy ennél lényegesebb dolog is áll.


Hormonrendszerünket górcső alá véve, fontos tudnunk, hogy többek között a tobozmirigy irányítása alatt állunk, mely a napi ritmusunkért felelős. Ősszel az álmosságért felelős melatonin hormon szintje megemelkedik, arra ösztönözve az embert, hogy lassítson, hiszen régebben a nyár végi, ősz eleji munkák – például aratás, betakarítás – után mindenki visszavett a tempóból. Sajnos ez ma már a múlté: ugyanolyan keményen dolgozunk, amihez szervezetünk nehezen alkalmazkodik, hiszen eredetileg az ősz és a tél a visszavonulás, pihenés időszaka kell, hogy legyen.Tippek a fáradtság csökkentésére


Egyen sok friss gyümölcsöt! – Az ősz sok gyümölcsöt kínál: az alma, körte, szőlő és szilva mind ekkor érnek, nemcsak frissek, de telis-tele vannak értékes vitaminokkal, melyek hozzájárulnak a jó közérzethez. Ráadásul a bennük található fruktóz, azaz gyümölcscukor plusz energiát ad, így például egy alma elrágcsálása után biztosan könnyebben vészeli át a következő pár órát.


Szellőztessen! – Egy kis friss levegő higgye el, csodákra képes! Gondoljon csak bele: az egész szervezet – így az agy működéséhez is – megfelelő mennyiségű oxigénre van szükség. Az állott levegő nem csupán meleg, de széndioxiddal telített, ami még jobban elálmosít. Érdemes ezért gyakran szellőztetni, hogy minél több friss oxigénhez jussunk.


Irány a természet! – Természetesen, munka közben nincs módunk csak úgy kisétálni és járni egyet, de hétvégén, vagy amikor az ideje engedi, célszerű egy kicsit kimenni a szabadba, esetleg kirándulni az erdőben. A természetben ugyanis nemcsak feltöltődhet, de kirándulás közben ki is szakadhat a monotonitásból, mindez ráadásul még testmozgásnak sem utolsó.


Sportoljon! – Ha a kirándulásnál egy kicsit több testmozgást is bevállal, akkor válasszon olyan sportot, ami egy kicsit felpörgeti és megizzasztja. A rendszeres testmozgás egyrészt az egészégét óvja, másrészt sokkal jobb alvást biztosít, így másnap kipihentebben fog szembenézni a feladatokkal. Ráadásul a sport remek feszültség levezető módszer, tehát segít megbirkózni a munkahelyi stresszel is.


Nézesse meg D-vitamin szintjét! – Amennyiben fenti tanácsaim megfogadása ellenére is fáradtnak, kimerültnek érzi magát, feltétlenül nézesse meg a D-vitamin szintjét! A D-vitamin hiány jellemző tünetei közé tartozik ugyanis a szűnni nem akaró álmosság, fáradtság, ráadásul gyakran jár együtt olyan betegségekkel, mint az inzulin rezisztencia (IR), illetve a pajzsmirigy alulműködés, vagy a mellékvese működésének gyengülése. Ezen állapotok mindegyike okozhat kimerültséget, mely kivizsgálást és megfelelő kezelést igényel.


Dr. Bérczy Judit

belgyógyász-endokrinológus főorvos

Budai Endokrinközpont

Forrás: paramedica.hu