Hozzávalók:

A tésztához:

1 ek őrölt lenmag + 3 ek víz, összekeverve, 10 percig állni hagyva, hogy "nyálkás" legyen (ez a vegán tojás)

1/3 csésze napraforgómag, lisszté őrölve (kávédarálóban)

1/3 csésze kendermagliszt (használhatsz mandulalisztet is)

1 1/3 csésze gluténmentes zabpehelyliszt

1 tk szárított majoranna

1 tk szárított  bazsalikom

1/2 tk tengeri só

1 ek kókuszolaj, folyékony állagban

2-4 ek víz, amennyit felvesz


A tetejére:

1 db marinált tofu (180g)

1 ek kókuszolaj

1/2 zellerszár, vékonyra szeletelve (vagy több, ha nagyon szereted)

3 nagy gerezd fokhagyma, apróra vágva

1 cukkini, hosszában félbevágva, vékonyra szeletelve

1 marék fürtös koktélparadicsom

2 ek sörélesztő (gluténmentes)

1 tk szárított bazsalikom

3/4-1 tk tengeri só

Feketebors, őrölt chili ízlés szerint


Elkészítése:

A tésztához minden hozzávalót összekeverünk egy tálban, és lassan adagoljuk hozzá a vizet. Sűrű tésztát kell kapjunk, mely kicsit morzsás, de ha összenyomjuk összeáll. A tésztát belenyomkodjuk egy kivajazott- és zablisztezett tepsibe (fontos, hogy hagyjunk neki 1,5-2 cm magas peremet), villával néhányszor megszúrjuk, hogy a levegő szabadon távozhasson, és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 15 percet sütjük, amíg megszilárdul. Félretesszük hűlni, amíg a tölteléket készítjük.

A tofut megmossuk, és aprítógépben krémesre daráljuk a sörélesztővel. Sajtkrém szerű állagot kell kapnunk. Ha nem sikerül magában a tofut krémesre dolgozni, adjunk hozzá egy kis vizet.

A cukkinit és a zellert pároljuk meg a kókuszolajon, adjuk hozzá a fokhagymát, sót, borsot, chilit és a bazsalikomot, melegítsük együtt még egy percig, majd vegyük le a tűzről, és keverjük össze a tofukrémmel.

A krémet öntsük a tésztára. A paradicsomokkal díszítsük: amelyik fürtön van, azt fürtöstül rátehetjük, amelyik lejött már a szárról, azt vágjuk félbe, és nyomjuk bele a krémbe.

190 fokon kb. félóráig süssük, amíg szép színe lesz és szilárd tapintású lesz a teteje.

Miután kivesszük várjunk vele 10 percet amíg kicsit kihűl, mert frissen törékeny lehet a tészta.


Hidegen, és másnap is nagyon finom :)


Tipp:

Érdemes más zöldségekkel is kísérletezni! Biztosan el fogom készíteni pl. spenóttal vagy kápia paprikával is!