A kölessel olyan a viszonyom, mint a Bálint gyerekkel gimiben: minden papírja megvolt hozzá, hogy a pasim lehessen, de akárhogy próbáltam, nem sikerült igazán beleszeretnem. Ez a lúgosításban number 1. gabona a konyhafiókom állandó vendége, az asztalunkon azonban ritkán landol. De majd most!!!

Egy idillikus késő tavaszi napon akadt a kezembe jobb híján, ugyanis a nagybevásárlás elmaradt, így a kreativitásomat kellett megcsillantanom. A gömbölyű kis köles épp úgy árválkodott az alsó polcon egy marék csicseriborsó és molyette tönkölyliszt között, mint a fetám a hűtőben. A kukoricadarából készült puliszka és polenta már többször megmutatta milyen jól működhet köretként, vagy éppen egytálételként. Gondoltam egyet és a kölest is új szerepbe állítottam. Jelentem, nagyszerűen teljesített. Megtalálta a helyét; szépen lehet szervírozni, egész hamar elkészül és bele lehet esni. No, nem egy életre, de egy szenvedélyes nyári flört erejéig mindenképp.

Íme a recept:

Hozzávalók:

1 bögre köles

kétszeres mennyiségű folyadék (fele víz, fele gabonaital)

1 mokkáskanál himalaya só

1 tk. curry fűszerkeverék

1 tk. rozmaring levél friss

15 dkg feta

1 mokkáskanál tarkabors, őrölve

15 db koktélparadicsom

3 gerezd apróra vágott fokhagyma

1 marék friss bazsalikom levél, aprítva

5 dkg vaj

25 dkg fagyasztott bébirépa

1 mokkáskanál görögszénamag

1 gerezd zúzott fokhagyma



A kölest lassú tűzön sózott folyadékban megfőzzük a curry és a rozmaring társaságában, majd hagyjuk langyosra hűlni. Szilikonos sütőpapírok között fél centisre nyújtjuk és benedvesített pohárral/pogácsaformálóval korongokat szaggatunk, majd a korongokat fetával megkenjük, trikolor őrölt borssal fűszerezzük és a tetejét a kölespolenta koronggal befedjük. Fetát teszünk a tetejére is, koktélparadicsom karikát szelünk rá,  fokhagymával és a bazsalikommal megszórjuk, majd sütőben grill fokozaton megsütjük. Közben a bébirépákat vajon megfuttatjuk, sózzuk, borsozzuk, a görögszénamag őrleménnyel és fokhagymával megbolondítjuk, kicsit megpároljuk, végül az elkészült kölespolenta burgert ráültetjük. Zöldfűszeres joghurtöntettel megspékelhetjük, és akkor máris szaftosabb lesz az egész.

 Hozzá hallgassátok ezt:



Ez a csinos úriember Dél-Olasz úticélunk, Polignano a Mare szülöttje, úgyhogy elhihetitek, van némi fogalma a kék szín 2 millió árnyalatáról :)


 Babiczky-Pfliegel Dóra további receptjeit a http://boldogrepa.blog.hu/ weboldalon olvashatjátok.