A kurkuma olyan gyulladáscsökkentő és antioxidáns összetevőkben is gazdag, amelyek által a rákmegelőző terápiában is ígéretesnek számít. A kurkuma jótékonysága azonban már a nyugati orvoslást jóval megelőzően is ismert volt: az ayurveda tudománya  évszázadokon keresztül alkalmazta az egészség és a jóllét megőrzésére. 

Az ital

Tulajdonképpen nagyon egyszerű: ez a recept gyömbért használ ízesítésre, ami ugyanazokat a bajokat orvosolja, de valamennyire ellensúlyozza a kurkuma keserűségét és az egészséges hatásokat pedig megdobja. Lehet dolgozni friss gyömbérrel is, csak le kell majd öblíteni a leszűrés után, és gyömbérteában újrafelhasználható, vagy lehet még több tejet készíteni vele. 

Hozzávalók:

2 bögre tej (helyettesíthető kókusztejjel is)

1 teáskanál őrölt kurkuma

1 teáskanál gyömbér, őrölt (vagy kb. egy 4 centis gyömbér darab vékonyra felszeletelve)

pici őrölt feketebors

méz az ízesítéshez


Elkészítés:

Egy nyeles lábasban tedd fel a tejet melegedni közepes lángon.

Add hozzá a kurkumát, gyömbért, borsot. Keverd meg jól, ha az őrölt fűszereket használod.

Hagyd, hogy kezdjen gőzölögni a tej – pici buborékok keletkeznek a lábas szélénél, ekkor keverd meg újra. 

Hagyd még 1-2 percig melegedni a tejet, de ne forrald. Kezdd el folyamatosan kavargatni, hogy jobban feloldódjanak a  fűszerek.

Húzd le a tűzről, takard le és hagyd állni legalább 10 percig, hogy összeérjenek az ízek. Ha friss gyömbérrel dolgoztál, szűrd le, és melegen tálald. Mézzel ízesítheted.

Ha túl keserűnek találod, akkor valószínűleg nem melegítetted fel eléggé, és nem gőzölgött eleget. Viszont arra is vigyázz, hogy ne forrald fel, és ne égjen oda. 

Az enyém finom lett:O. Renáta további cikkeit a  http://renijoga.cafeblog.hu/ weboldalon olvashatjátok.