Bár ez a rezsiköltségeknek nem kedvez, hogy végre megérkezett Mínuszapánk, azonban a sütőtökök ilyenkor fickándoznak csak igazán vígan, dörgölőznek a deres földhöz. Mert a tökök már csak ilyenek. Kell egy kis popsibacsípés, máris észhez kapnak és árad belőlük a mézédes szeretet.


Na ilyenkor vétek sokat varázsolni velük, a legjobb betolni a forró kemencébe és falni, amíg szezonja van. Persze a kreatívabbak új ételeket is megálmodhatnak és kísérletezhetnek vele.


Gyerekekkel ez a recept könnyen elkészíthető, a kicsik szeretni fogják a gyurmázást. Cukor helyett datolyával édesítjük, de abból sem kell túl sok, ha valóban édes sütőtökre sikerült szert tennünk.


1 éves kor alatt a benne található olajos magvak esetleges allergizáló hatása miatt nem ajánlott.

Gyerekzsúrokra, uzsonnára, vagy vendégváró falatkának nagyon szerethető.

Az arányok egyszerűek, az elkészítése sem ördöngösség, csípni fogjátok, na!


Hozzávalók:

1 bögre mandula, natúr, héjas

1 bögre dió

1 bögre zabpehely (igény szerint gluténmentes)

1 bögre sütőtök pép (sütőtököt megsütjük hagyományosan és leturmixoljuk a belsejét)

0.5 bögre friss datolya kimagozva, aprítva

1 csipet só

1 tk. karácsonyi fűszerkeverék (gyömbér, fahéj, szerecsendió, szegfűszeg - de jó lehet bele a kardamom, reszelt bio narancs héja is)


Elkészítése:

Az első három hozzávalót apróra daráljuk, majd a sütőtök pépet és a datolyát is hozzákanalazzuk és elkeverjük. Sózzuk, fűszerezzük és állni hagyjuk egy órát (addig a gyerekekkel vidáman összepakoljuk a konyhát). Amikor a masszánk már formázható, szép kis golyókat készítünk belőle és meghempergetjük pl. ezekben


kókuszreszelék vagy kókuszliszt

tökmag őrölve

karobpor


Bonbonpapírba is tehetjük, de pálcikára szúrva popcake-ként is büszkén feszíthet az ebédlő asztalon. Én most konyakos pohárba tettem, hogy még elegántosabb legyen.


Babiczky-Pfliegel Dóra további receptjeit a http://boldogrepa.blog.hu weboldalon olvashatod.