Hozzávalók:

- 13O g BL 8O kenyérliszt

- 7O g TBL 2OO búzaliszt

- 15O g viz

- 5O g kovász (a kovász készítésének módját IDE kattintva olvashatod)


A liszteket összekeverem majd elkeverem a kovásszal együtt a vizben. Egy éjszakát szobahőmérsékleten kelni hagyom a sütést megelőző napon.


- 32O g BL 8O búzaliszt

- 8O g TBL 2OO búzaliszt

- 3OO g viz

- 8 g tengeri só


Elkészítése:

A a vizet és lisztet összkeverem, 3O percig állni hagyom a dagasztógép táljában, majd hozzákeverem a kovászt és a sót. Tipustól függően a második fokozaton négy percig keverem. Kiolajozott, széles tálba teszem, majd 2O perc múlva a szokásos módon a négy sarkát a közepébe hajtom. Az ezt követő egy órában ezt még háromszor csinálom meg.

Egy liszttel megszórt deszkára teszem a tésztát, majd egy óra számlapját alapul véve 12, 4 és 8 óránál behajtogatom, hogy egy háromszöget kapjak. Spatulával alányúlok és a sima oldalával felülre forditom. Liszttel megszórom és egy konyharuhával letakarva 4O percig pihenni hagyom.

A negyven perc elteltével a tésztát megforditom majd a széleit újból a közepe felé hajtom mint az elöbb.

4O percig megint pihentetem letakarva. Közben előkészitem a kelesztő tálat és a sütőpapirt is levágom.

Ez az időpont a legjobb a sütő bekapcsolására mert a formázással együtt nagyjából másfél óra múlva sütni fogok. Öntöttvas lábasban fogom sütni, igy a sütő rácsára teszem a fedett lábast es 23O fokon melegiteni kezdem.

A tésztát megint megforditom majd a két tenyerem között forgatva a széleit alá hajtogatom. Megszórom liszttel a tetejét majd a kelesztőtálba teszem másfél órára kelni egy konyharuhával letakarva.

Ha letelt az idő kiveszem a sütőből a forró lábast és beleteszem a sütőpapirral a behasitott és bepermetezett kenyeremet. Ráteszem a fedőt és 2O percig 23O fokon sütöm.

Utána leveszem a lábas fedelét és újabb 2O percig sütöm légkeveréssel.

Rácsra teszem egy órát hűlni mielött szeletelném.


Ez a cikk Heiszler Olivér 10 részes házi kenyérsütés receptsorozatának nyolcadik része.

A sorozat többi cikkét az alábbi linkeken olvashatod:

Kenyérsütés alapfogalmak 1. - Lisztek

Kenyérsütés alapfogalmak 2. - A kovász készítése

Kenyérsütés alapfogalmak 3. - 6 féle előtészta

Kenyérsütés alapfogalmak 4. - A kenyérsütés eszközei

Kenyérsütés alapfogalmak 5. - A kenyér sütése

Élesztős fehér kenyér - Kenyérsütés 6.

Éjszaka kelesztett fehér kenyér - Kenyérsütés 7.

Kovászos búzakenyér teljes kiőrlésű liszttel - Kenyérsütés 8.

Hosszan kelesztett fehér kenyér - Kenyérsütés 9.

Kovászos fehér kenyér - Kenyérsütés 10.