A harmadik gondolatra nekem az is beötlik, hogy kereskedelmi forgalomban szinte egyáltalán nem lehet normális kalácsot kapni, így ha nem csak nosztalgiázni szeretnék a tökéletes kalácson, akkor bizony el kell készítenem azt.




Kalácsot sütni állítólag nem ördöngösség, ugyanakkor jó néhány kritikus ponton elcsúszhat a sikeressége: nem jó az anyaghányad, nem kelesztjük, dagasztjuk eleget, nem sütjük megfelelő hőfokon, így a külseje túl hamar megpirul, belül viszont nyers marad, s amint kivesszük a sütőből összeesik.

 

Mi a Biolinnál szívünkön viseljük minden foszlós kalács sorsát, mivel nem titkolt (hátsó) szándékunk, hogy minél több csodaszép kalácsfotót szeretnénk látni húsvéti sütemény nyereményjátékunkban. Megkerestük hát Heiszler Olivért, hazánk egyik Michelin csillagos szakácsát, hogy avasson be a kelt tészta, és a kalács készítés rejtelmeibe.

 

Íme hát a fortélyokkal ellátott titkos recept, egyenesen Olivértől, amellyel garantált sikert arathatsz saját készítésű péksütiddel!




Húsvéti kalács


A húsvéti kalács minden ünnepi asztal dísze és ünnepi menü hozzávalója. Ez egy egyszerű recept ami alapján könnyen elkészíthetjük saját házi kalácsunkat, és csak a kreativitás szabhat határt, hogy ki milyen formát készít el magának.

 

Hozzávalók:

- 630 g BL 80-as liszt

- 200 g BL 55-ös liszt

- 14 g szárított élesztő

-1 tojás

-118 g olvasztott vaj

-15 g só

-120 g cukor

- 480 ml tej

 

Elkészítés:

1. Az élesztőt egy kevés tejben és cukorban elmorzsolom majd 10 percig állni hagyom (amíg felfut).

2. A felfuttatott élesztőt hozzáadom a többi összetevőhöz majd dagasztógép segítségével közepesen erős fordulaton szép fényes, rugalmas tésztát keverek. Ezt a műveletet természetesen kézzel is elvégezhetjük amennyiben nincs dagasztógépünk, lényeges azonban, hogy a kezdetben sűrű tésztát addig dolgozzuk, amíg rugalmas nem lesz.




3. Az összegyúrt tésztát kiolajozott tálba teszem, majd 2 órán keresztül kelesztem, és minden 20 percben kilapítom, hogy kinyomjam belőle a levegőt.

4. Ha letelt a 2 óra, megformázom a tésztámat, A klasszikus hármas fonást ajánlom, amelyből lehet egyenes kalácsot és koszorút is formázni.

5. Előmelegítem a sütőt 175 fokra, és amíg bemelegszik, a megformázott tésztát egy sütőpapírra teszem, majd nedves konyharuhával letakarom.

6. 30 percig kelesztem tovább, majd egy felvert tojással megkenem, és ízlés szerint mákot, szezámmagot vagy bármi mást szórok a tetejére (kihagyható).




7. 25 percig sütöm légkeveréssel majd a lekapcsolt sütőben hagyom további 10 percre.

8. Mindenképp érdemes megvárni, amíg kihűl.



Jó étvágyat kívánunk!

Ha megsütötted, ne felejtsd el megosztani velünk!