Receptek

Dhal - indiai vöröslencse főzelék Dhal - indiai vöröslencse főzelék Ez a fogás nálunk olyan, mint normális otthonokban egy doboz margarin. Gyakorlatilag mindig van belőle a hűtőben: hidd el, ha egyszer megkóstolod, rászoksz majd te is! Tovább    
Póréhagymás burgonya leves Póréhagymás burgonya leves Hétköznap esti gyors recept azokra a napokra, amikor elfeledkeztünk a bevásárlásról, és valami igazán finomat szeretnénk főzni. Jó eséllyel, ha kinyitjuk a hűtőnket, egy darab vaj, egy szál póréhagyma és egy pár szem krumpli csak van benne, így nincs is más hátra, mint egy kis kakukkfüvet keresni a mélyhűtőnkben és elővenni egy kis csirke alaplevet.Már csak azt kell kitálalni, hogy krutont vagy buggyantott tojást készítsünk hozzá. Tovább
Narancsos vaníliakrém Narancsos vaníliakrém Amikor pohárkrémet vagy tiramisut készítünk paleo verzióban, sokszor jól jönne egy jó kis készen kapható keksz vagy piskóta, amit egyszerűen csak rétegezni kell a krémmel és már kész is a finomság. Tovább     
Tonhalas babsaláta Tonhalas babsaláta Édes semmittevés – ez lehetne a mottója ennek a receptnek! :)Egy lusta hétvégén ugyanis hipp-hopp össze lehet dobni és kedvünk szerint variálni ezt az ételt. Egy szelet finom kenyérrel gazdag, tartalmas ebédünk lesz.A kamrámban pedig ugye ott lapulnak a fő alapanyagok. ;) Tovább    
Franciasaláta – majdnem, ahogy anyukám készíti Franciasaláta – majdnem, ahogy anyukám készíti Gyerekkoromban, a családban valahogy minden ünnepi eseményen jelen volt egy résztvevő: a francia saláta. Megállta a helyét a karácsonyi asztalon a pulyka mellett, nem hiányzott a húsvéti sonka-tojás kombináció mellől sem, de a szülinapi kedvenc ételek mellett is helyet kapott. Úgy vélem, sok magyar családban hasonló a helyzet. :) Tovább    
Rakott kígyóbab Rakott kígyóbab Apa a rengeteg zöld- és méteres babot tett el télire, és jópár üveggel kaptam belőle. Eddig még nem nyúltam hozzá, mert a bablevesen (ami nem épp a kedvencem) kívül egyáltalán nem volt ötletem. Aztán a hétvégén eszembe jutott, hogy készíthetnék belőle valamilyen rakott ételt, mondjuk, mint a rakott karfiol, amihez zöldfűszeres húsos ragut főzök. Csak, hogy egy kicsit azért mégis feldobjam. Az ezen való nagy fejtörés közepén aztán szinte a semmiből jutott eszembe egy már kb. 2 éve megtalált és elfelejtett recept A Két Cica Konyhájától. Régen nagyon zseniálisnak és különlegesnek gondoltam (nincs ez másképp most sem), de éppen emiatt nem készítettem el sosem, mert akkor még nem tudtam mi fán terem az a barna basmati rizs, és mire jött a bab szezonja, megfeledkeztem a receptről. Na jó, most is kölessel készítettem el, mert most arra pörögtem rá, és bizony nagyszerű lett. Hatalmas, kiadós ebédet lehet belőle csapni! :) Tovább     
Fokhagymás-citromos ceruzabab Fokhagymás-citromos ceruzabab A kedvesem révén van egy olasz „sógornőm", Alessandra, akit időről időre meglátogatunk: egy kis faluban lakik, alig fél órára Tel Avivtól. Ám amikor átlépjük a kertje küszöbét, azonnal Itáliában találjuk magunkat. Hogy a spagettije és a limoncelloja is „perfetto", azt mondanom sem kell, ám az igazi mágia az, amit a zöldségekkel művel. Tovább     
Kapros zöldbabkrémleves Kapros zöldbabkrémleves Vésztartalékként, a jó minőségű konzervek mellett mindig tartok itthon többféle (bio) fagyasztott zöldséget, amiből rövid időn belül elkészíthető egy-egy finomság. Ezt a könnyű, finom levest a nyári szezonban friss alapanyagból is elkészítheted! Tovább    
Lecsós rakott patisszon Lecsós rakott patisszon Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy lassan feltölthetjük vitaminkészleteinket a piacok és a zöldséges üzletek kínálatából, de azért még bizonyára a ti kamrátokban is lapul néhány üveg tavaly eltett lekvár (amit sütemények töltelékeként vagy derelyébe töltve el is tudtok használni), befőtt (amiből kiváló gyümölcsleves készíthető így tavasz derekán), vagy éppen lecsó alap, amit mi önmagában is szívesen fogyasztunk, de változatosan felhasználható különféle főételekben is, ha éppen nem a paradicsomkonzervet jut eszembe használni. Tovább   
Töltött tök Töltött tök A töltött ételek kiválóak a maradékok elrejtésére! Térültem-fordultam a konyhában, és láttam, hogy megmaradt egy adagnyi főtt rizs, egy fél csokor spárga, és a tavaly eltett lecsók sem fogynak kellő gyorsasággal. Így azonnal nekiálltam az étel elkészítésének, amit a húgommal már teszteltünk, csak nála csinos kis gömb cukkinikbe került egy hasonló töltelék.  Tovább    
Sok kicsi sokra megy - rizottó Sok kicsi sokra megy - rizottó Mindannyiunkkal előfordul, hogy – amolyan Bridget Jones módra – semmi sincs a hűtőnkben, csupán néhány kókadozó zöldség, amelyek félig a frigo falára fagyva várják a halált. Ezzel a minimum idő, energia és hozzávalóbefektetéssel készülő rizottóval megmentheted őket szomorú végzetüktől, magadat pedig attól, hogy (ismét) egy zacskó kekszet nevezz ki vacsorának. Tovább   
Lencsesaláta Zelleitündi módra Lencsesaláta Zelleitündi módra Az év első napján mindenképp fogyasszunk lencsét, mert szerencsét hoz.  Tovább