Az illatos citrom húgom barátjának a családjának a kertjéből való (ugye mindenki tud még követni? :) ), és boldogan használtam fel a recepthez, amihez kiváló inspiráció volt ez az ötlet a Zizi kalandjai blogon.


Hozzávalók

A citromos – cukkinis alaptésztához:

200 g durum farfalle tészta

só, frissen őrölt bors

2 ek. extra szűz olívaolaj

1 kezeletlen héjú bio citrom (héja és leve is)

4 gerezd fokhagyma, vékony szeletekre vágva

1 nagyobb cukkini, meghámozva, uborka-szeletelőn vékony karikákra vágva

2 tk. szárított bazsalikom (friss fűszerrel még finomabb!)

1 kk. chili pehely (elhagyható)

1 kk. ázsiai citromfű (elhagyható)


A fokhagymás sült kagylóhoz:

1 ek. extra szűz olívaolaj

1 vöröshagyma, vékony szeletekre vágva

3 gerezd zúzott fokhagyma

450 g (1 cs.) fagyasztott kékkagyló, kiolvasztva, folyó víz alatt alaposan átöblítve

só, frissen őrölt bors


Elkészítése

A farfalle tésztát lobogva forró, sós vízben megfőztem.

Egy tapadásmentes serpenyőbe öntöttem az olívaolajat.

A citromot vékonyan meghámoztam (a fehér része semmiképpen ne kerüljön bele!), és a citromhéjat nagyon vékonyra szeleteltem.

Az olívaolajat lassan elkezdtem melegíteni. Hozzáadtam az illatos citromhéj csíkokat, a szeletelt fokhagymát, majd hagytam, hogy a finom aromák megjelenjenek a konyhában. :) Néhány perc múlva belekevertem a cukkini karikákat is, majd sóztam-borsoztam az ételt. Belecsavarta a citrom levét, bazsalikommal, chili pehellyel és kevés ázsiai citromfűvel fűszereztem, majd lassú tűzön, fedő alatt puhára pároltam a cukkinit.

Végül beleforgattam a megfőtt tésztát.


Olívaolajon puhára pároltam a hagymát, majd hozzáadtam a zúzott fokhagymát és az előre kiolvasztott kékkagylót. Csak sóztam, borsoztam, majd fedő alatt rövid idő alatt puhára pároltam. Végül a fedőt levéve lepirítottam a kagylókat, így finom pirult kéreg képződött rajtuk


A tésztát tányérra kanalaztam és a kagylóval tálaltam.


3 – 4 adag lesz belőle


Judit további receptjeit az http://azvagyamitmegteszel.hu weboldalon olvashatod.