Van, hogy csak egy tűzhelyen, egy edényben kell megfőznöd a vacsorádat. Van, hogy akár több embernek, több napra. Szerencsére ilyenkor sem kell lemondanod a finom ízekről és az egészségről!

Ha az alábbi hozzávalókból mindig tartasz otthon, bármikor elkészíthetsz egy finom ebédet vagy vacsorát - csak egy lábos, vagy serpenyő kell hozzá!

Kuszkusz - mediterrán varázslat 10 perc alatt

Ez a sokoldalúan elkészíthető köret a mediterrán konyha egyik alapja. A száraz kuszkuszt a csomagoláson jelölt mennyiségű forró vízbe kell önteni, majd lefedve állni hagyni. Én áztatás előtt szoktam hozzá keverni mazsolát, valamilyen hüvelyest (babot vagy csicseriborsót), római köményt és fokhagymát is, majd salátával fogyasztom. Persze akár főzhetsz is egy ragut, hagyd bőre a levét, és csak öntsd hozzá a kuszkuszt - tíz perc pihentetés után kész az egytálételed. De készíthetsz belőle tabbouleh-t is - ez egy isteni kuszkusz saláta uborkával, paradicsommal és friss fűszerekkel.

Rizstészta - keleti ízek

Amíg a csíkokra vágott zöldségeket megpirítod egy serpenyőben, fokhagymával, gyömbérrel és szójaszósszal, addig a rizstészta vagy vermicelli (üvegtészta) szépen megpuhul a forró vízben. Akár thai mogyorós tésztát is készíthetsz a rezsódon!

Vöröslencse - nem kell áztatni, és hamar megfő

Pár sárgarépával, vagy burgonyával, karfiollal szoktam megfőzni, isteni főzelék lesz belőle. Elsősoban indiai fűszereket szoktam hozzá használni, mint a curry, kurkuma, kardamom és gyömbér, de készítheted magyarosan is. A babérlevél mindkét esetben illik bele! Krémlevesnek is finom.


Érdemes megpróbálkozni a klasszikusokkal is! Könnyű elkészíteni egy finom lecsót, (vegán) paprikáskrumplit vagy egy jó sárgaborsó főzeléket is.

Ha még nem próbáltad, mindenképp készíts el Steiner Kristóf, vagy Heiszler Olivér helytakarékos receptjét!


Te mit szoktál készíteni, ha nincs kedved nagyot mosogatni utána? Oszd meg velünk a recepted!