Megint felülbíráltam a Nosalty-s receptet: megnöveltem a túró és a meggy mennyiségét, és persze a szokásos dió sem maradhatott ki. Nagyon finomra sikeredett, és szép nagy adag, ahogy az a mi családunkban kell is. Így van egy kis esélye, hogy megéli a holnapot.


Hozzávalók egy kb. 20x30 cm-es tepsihez:

A tésztához

100 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt (TBL-300) (63,9 g CH)

100 g graham-búzaliszt GL 200 (60 g CH)

50 g dió, darálva

200 g margarin

100 g xilit (nyírfacukor) (50 g CH)

4 tojás

fél citrom reszelt héja

1 tk. sütőpor

csipet só

A tetejére: 

400 g meggy , kimagozva (44 g CH)

300 g túró

60 g tejföl

vanília aroma

60 g xilit fahéjjal összekeverve (30 g CH)


Elkészítése:

A már kimagozott meggyet jól lecsepegtetjük.

A túrót kikeverjük a  tejföllel, a vanília aromával és 1 ek fahéjas cukorral.

A tésztához először kimérjük a liszteket és a diót. Belekkeverjük a citrom lereszelt héját és a sót, majd magunk mellé készítjük. A margarint alaposan kikeverjük a cukor felével, és egyenként beledolgozzuk a tojások sárgáját. A tojások fehérjéből a cukor másik felével keményhabot verünk. Beleforgatjuk a margarinos keverékbe, majd óvatosan hozzákeverjük a lisztet is. (Jó sűrű lesz, ha szeretnénk, keverjünk hozzá kevés tejfölt.)

A tésztát sütőpapírral kibélelt tepsi alján elegyengetjük és rásimítjuk a túrót. A meggyet összeforgatjuk a megmaradt fahéjas cukorral, és a túró tetejére szórjuk, úgy, hogy mindenhova egyenlően jusson.

160 foka előmelegített sütőben kb. 50-60 perc alatt készre sütjük, végezhetünk tűpróbát is.


Összesen 247,9 g CH-t tartalmaz. Én most 24 kis szeletre vágtam, így egy szeletben 10,32 g CH van, de ha csak 12-re vágjuk, éppen kitesz egy tízórait, vagy uzsonnát. Bár a tésztája miatt nem éppen könnyű, mégis igazi nyári finomság!


Reni további receptjeit a http://pcovalisfinoman.blogspot.com weboldalon olvashatod.