Dupla adagból készítettem cipó formájúra. 


Hozzávalók:

30 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú teljes kiőrlésű lisztkeverék

2 teáskanál só

15 dkg kovász

1 dkg élesztő

1.5 - 2 dl langyos víz


a kovászhoz:

15 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék kelt tésztákhoz

1 dkg friss élesztő

1 kávéskanál méz

1.5 - 2 dl víz


Elkészítése:

A kovászhoz a hozzávalókat összekeverjük, letakarjuk konyharuhával és egy éjszakán át meleg helyen pihentetjük. Másnap már használhatjuk is. A szénhidrátcsökkentett liszthez hozzáadjuk a szétmorzsolt élesztőt a kovászt, és a többi hozzávalót. Összegyúrjuk, jól kidolgozzuk, ha túl kemyénynek találjuk a tésztát, akkor még adagoljunk hozzá egy kis langyos vizet, majd konyharuhával letakarva vagy kelesztőtálban másfél órát pihentetjük. A kovász segítségével még ízletesebb és hosszabban eltartható kenyeret kapunk. Egy nagyobb vagy két kisebb kenyeret formázunk belőle, majd a felületét meglisztezzük. 30 percet pihentetjük, majd éles késsel vagy pengével a kenyér tetejét bevágjuk és 200 C fokra előmelegített sütőben készre sütjük. 


A kovászhoz használat után hozzáadunk 10 dkg lisztkeveréket és 2 dl vizet, majd a hűtőbe tesszük, egy jól zárható dobozba. Így bármikor tudunk a kovásszal kenyeret sütni. A kovászt amikor kivesszük a hűtőből, nem tudjuk azonnal felhasználni, meg kell várni míg szobahőmérsékletű lesz.


Zellei Tündi további receptjeit a http://www.zelleitundi.hu weboldalon olvashatod.