Hozzávalók a tésztához:

16-18 db kockához (kisebb téglatest alakú sütőformában készítettem)


8 dkg kókuszliszt (zsírtalanított)

8 dkg kókuszreszelék (+cca. 5 dkg a hempergetéshez)

4 db tojás (hűtőhideg) *

150 ml kókusztejszín

10 dkg xilit (nyírfacukor) vagy eritrit

1 vanília rúd belseje

2 nagy csipet szódabikarbóna

1 csipet só


A kókuszlisztet a reszelékkel, a sóval és a szódabikarbónával elkeverjük. A tojás sárgáját a cukorral, a vaníliával és a kókusztejszínnel habverővel kikeverjük, a tojásfehérjét nem túl kemény habbá verjük. A tojássárgás részhez keverjük a száraz részt, majd ehhez forgatjuk lazán a habot. A masszát szilikon sütőformába, vagy kókuszsírral kikent kisebb téglatest alakú formába tesszük és 25-30 perc alatt 175 fokon megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Kicsit hagyjuk hűlni, majd 3x3 cm-es kockákra vágjuk. Ha jól dolgoztunk fojtós, szivacsos süteményt kapunk, ami így, ebben a formában fulladásos halált is okozhat. Ekkor nem esünk kétségbe, megkínáljuk anyósunkat :). Na jó, nem, persze ez csak csúnya vicc...Szóval készítünk egy ütős kis levet, amitől teljes "puncsos mignon" utánérzésünk lesz.


A léhez:

1 kk. rumaroma vagy 1 ek. sütőrum

1 dl víz

1 ek. xilit

1 dl narancslé


Az egészet felfőzzük és a kockák mindegyik oldalát megmártjuk benne. Elkészítjük a csokimázat is.


A csokimázhoz:

1 ek. kókuszzsír

2 ek. kókuszvirág cukor vagy nyírfacukor

3 - 4 ek. holland kakaópor

és ha kell, 1-2 ek. kókusztej


Vízgőz fölött egy fém edénybe a kókuszzsírra szitáljuk a kakaóport, majd a cukrot is hozzákeverjük, és felolvasztjuk, kevergetjük, míg homogén állagú nem lesz. Ha kell, akkor a kókusztejszínnel lazítjuk. A rumos kockákat egy villa segítségével belemártjuk, majd kókuszreszelékben meghempergetjük.


Babiczky-Pfliegel Dóra további receptjeit a http://boldogrepa.blog.hu weboldalon olvashatod.



* Biolin tipp: vegánok a tojások helyett habbá vert aquafaba-val (1 csicseriborsó-konzerv levével) is készíthetik. Nyugalom, garantáltan nem lesz csicseriborsó íze : )