Hozzávalók:

1 nagy fej vöröshagyma hámozva, durvára vágva
0.5 fej édeskömény hámozva, durvára vágva
1 fej angolzeller hámozva, kockázva
extra szűz olívaolaj
1 hüvelykujjnyi friss gyömbér pucolva, durvára vágva
2 gerezd fokhagyma pucolva, szeletelve
fél chili paprika kimagozva, aprítva
1 csokor bazsalikom, leveleire szedve és szára szeletelve
1 evőkanál egész koriandermag
2 db szegfűszeg
1 kiskanál őrölt feketebors
tengeri só
1 kg paradicsom, lehet sárga, tigris, vagy amilyen épp akad a kertben
200 ml vörösborecet
70 g demerara cukor (barna cukor)


Elkészítése:

Egy vastag aljú lábosba olíva olajat öntök, és belerakom a paradicsomon kívül az összes zöldséget, a gyömbért, a fokkhagymát, a bazsalikom szárát és a fűszereket. Gyakran kevergetve alacsony lángon főzöm 10-15 percig, amíg megpuhulnak.

Hozzáadom a paradicsomokat és 350 ml vizet és hagyom a felére visszaforrni. 

Hozzáadom a bazsalikom leveleit, utána turmixban vagy botmixerrel homogenizálom, kétszer átszűröm. 

Tiszta lábosba teszem a cukorral és az ecettel, addig hagyom gyöngyözni, amíg el nem éri a kívánt sűrűséget és ebben a fázisban módosítom a fűszerezést is.