Hozzávalók a tortalaphoz (12 szeletes tortához):

6 tojás

6 evőkanál cukor

6 evőkanál rizsliszt

1 evőkanál burgonyakeményítő

1 citrom héja

csipet só


Elkészítése:

Válaszd ketté a tojásokat. A sárgáját keverd fehéredésig a cukorral, és reszeld bele a citrom héját. Majd dolgozd hozzá az átszitált lisztet és a keményítőt. Azért jó, ha átszitálod a lisztet, mert lazább lesz a tészta. A fehérjét verd kemény habbá egy csipet sóval, és nagyon óvatosan, fakanállal forgasd a masszához. Egy közepes tepsit bélelj ki sütőpapírral, és öntsd a tésztát a formába, végül egyengesd el.


Előmelegített sütőben 180 fokon, körülbelül 20 perc alatt süsd meg. Tíz percig semmiképpen ne nyisd ki a sütőajtót, mert a tészta összeeshet. Ha már aranybarna a színe, nézd meg, átsült-e rendesen. Szúrj egy kést a piskótába, és ha nem marad rajta semmi, le is kapcsolhatod a sütőt. Vedd ki a tésztát, és a formában hagyd legalább öt-tíz percig hűlni. Végül fordítsd ki, ha nem jön ki magától, egy késsel vágd körbe. Végül vedd le róla óvatosan a sütőpapírt.Ha kihűlt a tészta 3 vagy két részre osztjuk.


Hozzávalók a krémhez:

4 tojás

20 dkg kristálycukor

2 ek. holland kakaópor

20 dkg étcsoki

25 dkg vaj


A csokikrém elkészítése:

A tojásokat, az átszitált kakaóport és a cukrot egy fémtálba tesszük és hidegen csomómentesre keverjük. A keveréshez legjobb, ha kézi habverőt használunk, azzal könnyen eloszlathatók az apró csomók is.

Egy olyan lábost, amire jól passzol a keverőtál 1/3-ig töltünk vízzel, és a tűzhelyen melegiteni kezdjük, közben a csokit kis kockákra tőrjük.

Ha elég meleg a víz, rátesszük a lábosra a fém keverőtálat és kis lángon folyamatosan kevergetjük a tojásos krémet. (Fontos a folyamatos kevergetés, mert ha otthagyod, a tojás meg fog sülni, és édes rántotta lesz belőle, nem csokoládékrém.) Addig kell gőz fölött hevíteni, amíg sürűsödni kezd.

Ha elérte a kívánt sűrűséget, beletesszük az étcsokit és a gőz fölött tovább kevergetjük 2-3 percig, majd félre rakjuk hűlni. Fontos, hogy teljesen kihűljön a főzött krém és azonos hőmérsékletű legyen a vajjal!

Végül a vajat felhabositjuk és kanalanként belekeverjük a tojásos-csokis főzött krémet. Megkóstoljuk és ha úgy érezzük, hogy nem elég édes, adjunk hozzá porcukrot.

Tálalás előtt érdemes hütőbe tenni, hogy az ízek egy kicsit összeérjenek és könnyen kenhető legyen.Megtöltjök és befedjük vele a  tortát, a tetejét tetszés szerint díszítjük én most gyümölccsel díszítettem.


Bach-Joó Barbara