A dhalra akkor kaptunk rá, amikor Londonban laktunk és gyakran hajnalban vetődtük haza egy-egy parti után. Ilyenkor a Millfields Roadon álló házunk bangladesi származású úrnője, Sabina le sem vette a magassarkú cipőjét, de már kockázta is a hagymát.


HOZZÁVALÓK:

- 2 gerezd fokhagyma

- 1-2 löttyintésnyi olívaolaj 

- 1 szem vöröshagyma 

- egy zacskó (negyed kiló) vöröslencse 

- egy dobókockányi friss, vagy egy evőkanálnyi őrölt gyömbér 

- 1-2 babérlevél 

- fűszerek: egy kiskanál só, fél kiskanál bors, fél kiskanál őrölt kömény, egy evőkanál kurkuma, egy evőkanál curry vagy valamilyen indiai „masala“, azaz fűszerkeverék 

- ha ínyenc kedvedben vagy, belemorzsolhatsz egy szárított csilit, és belereszelheted egy fél narancs vagy egy egész mandarin héját is. 

- fél-egy liter víz


LEGYEN KÉZNÉL:

- Egy nagy lábos 

- Vágódeszka 

- Fakanál 

- Sajtreszelő


UCCU NEKI:

1. Hámozd meg a hagymát és fokhagymát, és a gyömbért. 

2. Erős lángon hevítsd fel az olívaolajat a lábos alján, és ha már forró, told bele a hagymás-gyömbéres keveréket, majd élvezd, ahogy a „vacsora készül“-illat elárasztja a konyhát… de azért ne felejsd el folyamatosan kevergetni a piruló hagymát! 

3. Ha üvegesre, és itt-ott karamellbarnára sült a hagyma, szórd bele a lencsét, sózd és borsozd meg alaposan, majd a babérlevél kivételével szórj bele a lábosba minden fűszert. 2-3 percig pirítsd a lencsét, közben pedig forralj fel másfél liter vizet a vízforralóban, vagy egy másik lábosban. 

4. Öntsd a forrásban lévő vizet a lencsére – és csillapítsd a heves sercegést állandó kevergetéssel. Miután a kotyvalék ismét felforrt, csillapítsd a láng erejét, dobd bele a cuccba a babérleveleket, és morzsold bele a csilit, illetve reszeld rá a narancsot, majd kavard meg ismét. Ha nincs reszelőd, vagy egyszerűen csak lusta vagy (ahogy én is) szimplán hámozd bele a citrushéjat, és tépd őket cafatnyi darabkákra. Finom lesz rájuk harapni, amikor meglepetésszerűen fel-fel tűnnek a kanaladon… 

5. Most van időd, hogy megnézz egy epizódot a kedvenc sorozatodból, lenyomd a napi jóga rutinod, meditálj kicsit az élet nagy dolgain, elmeséld a legújabb felismerésedet a legjobb barátodnak telefonon, vagy főzz egy kis rizst köretként: a dahl takaréklángon, fedővel takarva készre fő huszonöt perc alatt. Néha azért kukkants rá: ha túlságosan besűrűsödne, adj hozzá még egy pohár vizet, ha pedig túl híg, vedd le a fedőt pár percre, hogy elpárologjon a felesleges folyadék. 

6. Kész is vagyuk: tedd a forró főzeléket az asztalra egy vekni finom kenyérrel, vagy tiszta, natúr, tengerisóval ízesítet rizzsel és ásd elő Madonna Ray of Light albumát, hogy aláfestő zeneként feltehetsd a Shanti-Ashangti című indiai békehimnuszt. Namasté!



Steiner Kristóf további receptjeit a http://steinerkristofreceptjei.blog.hu weboldalon olvashatod.