Nem elég, hogy teljeskiőrlésű lisztből van, de vitamindús cukkini is van benne, és szárított pari is, ami történetesen telis-tele van vassal és magnéziummal, cinkkel és kálciummal. Ja, és röpke fél óra alatt elkészül. Mi hajnali négykor szoktunk nekiállni, mert ilyenkor már nem kései vacsinak, hanem korai reggelinek tetszik, és ezzel végleg kicselezzük a bűntudatot...


HOZZÁVALÓK

2 csésze teljes kiőrlésű búzaliszt

1 tasak sütőpor

2 - 3 csipet só

2 - 3 csipet bors

0.5 kk. őrölt kömény (posh szakácskönyvekben a kk. azt jelenti, hogy kiskanál, gondoltam szofisztikált leszek és használom a rövidítést... bár ha ennyit szövegelek róla utána akkor már igazán nem rövidítés... na mindegy, hol is tartottam?)

2 gerezd fokhagyma

0.5 csésze olívaolaj, és egy kicsi a fokhagyma pirításhoz 

1.5 csésze víz

1 pici balzsamecet

1 csésze napon szárított paradicsom, apróra vagdosva

1 kisebb cukkini , vékony félkörökre szeletelve


LEGYEN KÉZNÉL

- egy keverőtál 

- egy (jó kis) serpenyő 

- egy fakanál 

- egy tepsi 

- sütőpapír




ÍGY KÉSZÍTJÜK EL

1. Melegítsd elő a sütőt 190 fokra. Szórd a keverőtálba a lisztet, sütőport, főszereket, és kutyuld össze őket. 

2. Forrósíts olajat a (jó kis) serpenyőbe, és erős lángon pirítsd meg rajta a fokhagymát, majd ha már a konyhát körbetáncolta az édes illata, szórd bele a cukkinit is. Pirítsd addig, míg a cukkini megpuhul, de azért nem kezd üvegesedni. 

3. Szórd a zöldséget a lisztbe, majd küldd utána a szárított paradicsomot is. Most pedig állandó kevergetés közben add hozzá a vizet, olívaolajat és a „pici lötyi” balzsamecetet. Akkor jó, ha olyan az állaga, mint a nyolcvanaesévekben az eperhabnak volt, de úgy nyúlik, mint a rágó. Ha nem tudod milyen az eperhab, akkor egyrészt együttérzésem, másrészt pedig a te iránymutatód legyen mondjuk egy könnyű hummusz állaga. 

4. Lisztezd be a tenyeredet, és szaggass le sárgabaracknyi darabkákat a tésztából, majd pakold őket a sütőpapírral bélelt tepsire. Most pedig nyomd be a sütőbe 19 percre. 

5. Próbáld meg megvárni, míg kihűl... olyan finom, hogy a főzés szakaszaiból ez lesz a legnehezebb feladat! Mártogasd a legszimplább olasz szószba: egy tényérba keverj össze két rész olívaolajat egy rész balzsamecettel, és gyönyörködj benne, ahogy a sötét, borostyánszínű cseppek fénylenek az aranysárga olívatóban. Nem csoda, hogy a kenyered bele akar ugrani...



Kristóf további receptjeit keresd új könyvében és a http://steinerkristofreceptjei.blog.hu weboldalon.