Ez egy alap citromos recept, amit bármivel feldobhatunk. A tésztájába kakaóport, vagy őrőlt mandulát keverhetünk, gyümölcsökkel együtt is megsüthetjük, pl. áfonyával, vagy a kisütés után olvasztott étcsokiba márthatjuk és kókuszreszelékkel vagy aprított mogyoróval, mandulával is megszórhatjuk. Számtalan verziója létezik, csak a képzeletünk szab határt. :)

Kiváló apró sütemény fő étkezések közé tízóraira vagy uzsonnára kávé vagy tea mellé: 100g kész madeleine 13,6 g felszívódó szénhidrátot tartalmaz, 1 db pedig 3,8 g felszívódó szénhidrátot tartalmaz.


Hozzávalók:

15 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék süteményekhez

8 dkg eritrit

2 dkg 1:4 édesítő

1 citrom héja és leve

10 dkg vaj , megolvasztva

3 tojás

1 teáskanál sütőpor

1 teáskanál vanília őrlemény vagy kivonat


Elkészítése:

A tojásokat az édesítőkkel jól kihabosítjuk, majd a lisztkeveréket a sütőporral elkeverjük. A citrom levét és héját is beletesszük a tojásos keverékbe, majd két részletben hozzáadjuk az olvasztott de nem forró vajat és a sütőporos lisztkeveréket. Óvatosan elkeverjük és 20 percre a hűtőbe tesszük. Kivajazott enyhén kilisztezett madeleine formákba öntjük a tésztát (ha szilikonos formánk van, akkor azt nem kell kivajazni) és 180 C fokos sütőben készre sütjük kb. 10-12 perc alatt. Kb. 20 db lesz belőle.


Nagyon egyszerű és finom mutatós sütemények, amiket bárhogyan ízesíthetünk. Ez egy alap tészta, amit variálhatunk kakaóporral vagy gyümölcsöket belesütve, mandulával, vagy a kész madeleineket belemárthatjuk olvasztott étcsokiba és estleg kókuszreszelékkel megszórhatjuk az étcsokis részt.


Zellei Tündi további receptjeit a http://www.zelleitundi.hu weboldalon olvashatod.